Csaknem száz iskola csatlakozott már a csütörtöki ülősztrájkhoz

Csaknem száz iskola csatlakozott már a csütörtöki ülősztrájkhoz

Tüntetés a Belügyminisztérium előtt (Forrás: Egységes Diákfront/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országszerte számos iskolában ülősztrájkkal tiltakoznak a diákok a kirúgott pedagógusok miatt csütörtökön. Az akció pénteken folytatódik, akkor a köztévéhez fognak vonulni.

Nagyjából száz iskola csatlakozott már a csütörtökre szervezett ülősztrájkhoz, amely egy újabb kiállás a pedagógusok elbocsájtása ellen és az oktatás átalakítása mellett. Az Egységes Diákfront három szervezete azt követően hirdette meg az egész országra kiterjedő tiltakozást, hogy december 8-án három budapesti gimnáziumból nyolc tanárt bocsátottak el a korábbi polgári engedetlenség miatt. „Nyolc tanárt rúgtak ki ismét, amit nem hagyhatunk szó nélkül. Ahogy azt sem, hogy a Nemzeti Alaptanterv miatt, rengeteg feleslegesnek tűnő tananyagot kell nap mint nap megtanulnunk. Azt sem, hogy szar a menza, drágul a büfé és ránk omlik az épület. Na meg persze, hogy nincs tanár” – írták akkor felhívásukban. Eredetileg a második órára időzítették a tiltakozást, de azt is írták, hogy ahol máshol tudják megtartani, az sem probléma. Budapesten kívül Győrben, Debrecenben, Zalaegerszegen, Szegeden, Veszprémben, Komáromban, Tatán, Kecskeméten, Dunaföldváron is vannak intézmények, ahol csatlakoztak az megmozduláshoz.

Ülősztrájk azonban nemcsak az iskolákban, hanem az utcán is lesz. Mihalics Lili, az Egységes Diákfront (EDF) egyik tagja a Telex tudósítása szerint arról beszélt a Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón, hogy reggel hét órakor a Blaha Lujza teret is blokkolnák.

Péntekre is készülnek a diákok: a Flórián térről az MTVA Kunigunda útján lévő székházához vonulnak majd. Ezt azzal indokolták, hogy egy hónappal ezelőtt az Egységes Diákfront ultimátumot adott a köztévének: azt akarták elérni, hogy a diákok is megszólalhassanak az elmúlt időszakban zajló sorozatos kiállásokról és azok okairól. Választ azonban nem kaptak, bármennyire is próbálkoztak eljutni az illetékes döntéshozókhoz. – A közmédia továbbra sem teljesíti feladatát, hallgat az elmúlt hónapok közéletének egyik legmeghatározóbb jelenségéről – írták, ezzel indokolva az tervezett tüntetésüket.

A kirúgások előtt is folyamatosak voltak a tiltakozások, az elmúlt egy hétben pedig új lendületet kaptak. A Tanárok a Tanárokért csoport értesülései szerint múlt hét óta kilencvenhárom iskola összesen 929 tanára kezdett munkabeszüntetésbe, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a jogszerűtlen kirúgott tanárok iránt, és hívják fel a figyelmet a megfélemlítésére.

Számos utcai megmozdulás is volt: az elbocsájtások miatt a Belügyminisztérium épülete előtt múlt héten 500-600 ember tüntetett, az Eötvös József Gimnázium diákjai egy tüntetéssel blokád alá vették az iskola bejáratát, a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulói pedig a belvárosban vonultak fel. Sőt, Törley Katalin és a Tanítanék Mozgalom több tagja még a Parlamentben is demonstrált: az országgyűlési ülésterem karzatán jelentek meg egyenpólóban, aminek hátulján egy-egy betű kiadta a Tanítanék szót. Amikor ezt az ülést levezető KDNP-s Latorcai János meglátta, még szünetet is elrendelt, amíg „a zavarkeltők távoznak”, majd végül az Országgyűlés hivatalának munkatársait kérte meg, hogy ürítsék ki a karzatot.