800 millióért kap hírközlési hálózatot a Városliget

800 millióért kap hírközlési hálózatot a Városliget

A Városliget felülnézetből (Fotó: Liget-projekt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós közbeszerzési értesítő (TED) hétfői közleménye szerint a Liget-projekt keretében újabb jelentős munkálatok indulhatnak el a Városligetben. A létesítmények hírközlési hálózatának, valamint a gyengeáramú hálózat kiépítésére összesen közel 800 millió forintot fordítanak. A közbeszerzést a francia székhelyű Colas-csoporthoz tartozó Colas Alterra Zrt. nyerte el.

Az

egészen pontosan 796 milliós tétel ugyan szinte elvész a

Liget-projekt gigaberuházásainak milliárdjai között, a

munkálatok jellege miatt mégis figyelemre méltó dologról van

szó. A hálózatot ugyanis értelemszerűen a térszint alatt

alakítják ki, ami azt jelenti, hogy a munkák talajmozgatással

járnak együtt. Egy építési területen ez alig jelenthet

kockázatot, egy park esetében azonban annál inkább. A

Liget-projekt keretében már eddig is több fát kivágtak, ami a

beruházó szerint szükségszerű és előnyös volt a Városliget

életére nézve, a Ligetvédők azonban egyszerű

környezetkárosításként értelmezik a munkálatokat.

A közbeszerzési kiírás külön hangsúlyozza, hogy „a munkaterület lehető legkisebb mértékű talajmozgatása, valamint a területen lévő fák megóvása érdekében az alépítménycsövek nyomvonala lehetőség szerint együtt fut a közvilágítási kábelek, illetve a parki tervezett alépítmény nyomvonalával, törekedni kell, hogy az alépítmény-csövek azokkal azonos munkagödörbe kerüljenek kiépítésre.” A lehetőség szerint és a törekedni kell kitételek aligha nyugtatják meg a park zöld életéért aggódó civileket. Az alépítményeket a fáktól minimum 2,5 méter távolságra telepítik, a hálózat közel 12 kilométer hosszan kígyózik majd a Városliget alatt.

Az elsüllyedt Liget nyomában | Magyar Hang

A régi Lizsében azért is lehetett – mint a dal mondja – oly nagyszerű minden, mert a vékonypénzű munkásoktól a középosztálybeli családokon át a mágnásokig bárki otthon érezhette magát.

A pályázaton nyertes Colas Alterra korábban több alkalommal is sikerrel szerepelt közbeszerzéseken Mészáros Lőrinc cégeivel konzorciumban. A Nemzeti Fejlesztési Programiroda 420 milliárdos gigatenderén két régióban is nyertek, de a Városliget sem ismeretlen terep számukra, ők végezték a park útjainak felújítását és a közvilágítás korszerűsítését, 2,5 milliárd forintért.

A mostani tender érdekessége, hogy a korábban a Fidesz–KDNP színeiben a szentesi polgármesterségért (sikertelenül) induló Bozó Zoltán cége, a Metalcom is részt vett rajta, ám végül hoppon maradt. A Metalcom neve sok egyéb mellett a déli határzárról vált ismertté, a cég 2023-ig 6,5 milliárdért tartja karban és üzemelteti az „okoskerítést”. A déli határzár megépítéséért az Átlátszó számításai szerint összesen 18 milliárd forintot kaszáltak.