928 háziorvosi és fogorvosi praxis áll üresen

928 háziorvosi és fogorvosi praxis áll üresen

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tervek szerint szeptember 1-jétől elindulnak a praxisközösségek – közölte a Világgazdasággal az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő). A modellváltásra azért van szükség, mert júliusban összesen 928 üresen álló praxis volt Magyarországon, ebből 648 háziorvosi, 280 pedig fogorvosi. Ezen felül tíz háziorvos jelezte, hogy kilépőként nem folytatja tovább.

Az Okfő szerint a betegutak lerövidítésének egyik leghatékonyabb eszköze az alapellátásban elérhető szolgáltatások körének bővítése, ennek gazdaságos biztosítása érdekében jönnek létre országszerte a modellváltó rendelők.

Miként a témáról írt cikkében a 24.hu megjegyzi: a praxisközösségről még februárban jelent meg rendelet, ez alapján a területi kollegiális szakmai vezető háziorvosok illetékességi területén egy-egy – a terület háziorvosi, illetve fogorvosi praxisaiból álló – kollegiális praxisközösség jön létre. Ezen belül háromféle lehet:

• Az egyesült praxisközösség, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, valamennyi háziorvosi szolgálatot ugyanaz az egészségügyi szolgáltató működteti.
• Integrált praxisközösség, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az érintett háziorvosi szolgálatban praxisjoggal rendelkező háziorvosok vagy a háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – önállóságukat megtartva – egy közösen alapított egészségügyi szolgáltatót hoztak létre.
• Praxisközösségi konzorcium, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az érintett háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – megőrizve önállóságukat – egymással konzorciumi együttműködési megállapodást kötnek. Kötelező legalább öt háziorvosi szolgálat részvétele, a legalább heti 20 órás rendelés, a közös ügyeleti és helyettesítési rend.

A Világgazdaság cikke szerint eddig csaknem száz kollegiális praxisközösség jött létre, amelyeknek hétezer praxistagja van. A főigazgatóság tájékoztatása szerint feldolgozás alatt van az egyesült és integrált praxisközösségek, valamint a praxisközösségi konzorciumok nyilvántartásba vétele.

A lap megjegyzi, hogy a háziorvosi és fogászati ellátás finanszírozására szánt keret 2021-re az elmúlt évhez képest 105,5 milliárd forinttal, 58 százalékkal emelkedett, és már most látható, hogy ezen belül az orvosi bértámogatások mértéke 2022-ben újra jelentősen, további 38 százalékkal nő.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

„Ne kelljen újra bizonyítani, ki a jó hazafi” – Magyar Hang-ajánló

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom