„A bátonyterenyei akkugyár ideiglenes bezárása csak színjáték”

„A bátonyterenyei akkugyár ideiglenes bezárása csak színjáték”

Egy autó lithium-ion akkumulátor egy temesvári design kiállításon (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az akkumulátorgyárakban keletkező selejtek, illetve a nálunk gyártott, de később elhasználódó akkumulátárok miatt aggódik az LMP és a Párbeszéd is.

Süveg Anna, az LMP szóvivője hétfőn arról beszélt, hogy a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó ideiglenes bezárása csupán színjáték, mert a kormány ezzel egy sokkal súlyosabb problémáról kívánja elterelni a figyelmet, mégpedig a hulladék kérdéséről. (Bátonyterenyén határozatlan időre felfüggesztette a dél-koreai akkumulátor-feldolgozó működését a megyei kormányhivatal, mert az üzem sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos előírásokat.) A szóvivő azt mondta, hogy a már most is működő akkugyárak 20-30 százalékos selejtaránnyal dolgoznak és látszik, hogy az üzemek már ezt sem képesek kezelni. Márpedig, ha a kormány tervei és ígéretei megvalósulnak, 2030 után húsznál is több gyártóüzem selejtjeit kell majd kezelni.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke is ugyanezt a témát vetette fel, kitérve arra, hogy később egész Európából hozzánk áramolhatnak az elhasznált akkumulátorok. A párt ezért módosító javaslatot nyújt be a hulladéktörvényhez annak érdekében, hogy miként más veszélyes anyagokat, akkumulátorokat se lehessen behozni az országba. – Magyarország nem lehet akkuhulladék temető – fogalmazott.

Mindkét politikus bírálta egyébként a szabályozási környezetet, felpuhított kontrolrendszerről, nevetségesen alacsony büntetési tételekről és nem elég szigorú hatósági előírásokról beszéltek. A kormány ennek egyébként mindig az ellenkezőjét állítja, hogy az ilyen gyárakra vonatkozó szabályok az Európai Unióban egységesek és nagyon szigorúak. Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón egy újságírói kérdésre válaszul azt mondta, meg lehet vizsgálni a lehetőségét a mostaninál akár magasabb bírságok bevezetésének is.