A belarusz tüntetők tiszteletére fehér és piros díszkivilágítást kapott a Lánchíd

A belarusz tüntetők tiszteletére fehér és piros díszkivilágítást kapott a Lánchíd

A belarusz tüntetők tiszteletére piros-fehér színekkel világították ki a Lánchidat (Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest vezetése támogatását és együttérzését fejezi ki a belarusz néppel. A Lánchíd díszkivilágítása hétfő estétől – tiszteletünk jeleként – a tüntetők által használt hagyományos fehérorosz lobogó színeibe, azaz fehérbe és pirosba öltözik – közölte Facebook-oldalán Karácsony Gergely. Egyúttal egy fotót is megosztott a rendhagyó módon kivilágított hídról.

A főpolgármester azt írta, hogy helyetteseivel együtt nagyrabecsülésüket és szolidaritásukat fejezik ki a belarusz tüntetőknek, akik a „karhatalom erőszakos fellépésével is dacolva állnak ki a demokráciáért, a szabadságért”. Megfogalmazása szerint „világraszóló gazság történt Fehéroroszországban”. – Aljas színjátékot rendeztek a választásokból, sárba tiporva ezzel az állampolgárok demokratikus jogait, majd meghamisítva az eredményt, a valódi győztest elzavarták. Márpedig hazugságra és csalásra építeni egy hatalmat, az egyik legnagyobb bűn, amit politikus elkövethet – fűzte hozzá.

Bejegyzése végén belarusz nyelven annyit írt még ki: „Veletek vagyunk!”.

Lapunk már beszámolt róla, hogy rendkívüli uniós csúcstalákozót hívott össze ezen a héten szerdán déli 12 órára Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A videokonferenciának egyetlen napirendi pontja van: a belarusz helyzet elemzése.