A benzinkutasok megoldhatatlannak tartják a rendszám alapú tankolást

A benzinkutasok megoldhatatlannak tartják a rendszám alapú tankolást

Benzinkút a befagyasztott benzinárak után (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megoldhatatlan és kivitelezhetetlen – így értékelte Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a hvg.hu-nak a kormányinfón ismertetett kormánydöntést, amely értelmében péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak a rezsicsökkentett benzinből.

Az elnök emlékeztetett, hogy a tankoláskor előbb leveszik a pisztolyt az autósok, majd tankolnak és mennek fizetni. Ha a hatósági áras benzinből tankolnak, és mégsem magyar a rendszám, utólag már nem sokat tudnak tenni. – Akkor hívjunk rá rendőrt? Szívjuk ki a tankból az üzemanyagot? – tette fel a kérdést Egri Gábor.

Szerinte fogyasztóvédelmi kérdéseket is felvet a kormányzati terv, hiszen a vevőket tájékoztatni kell az adott kúton tankolható benzin áráról. Az sem megoldás, ha tankolás előtt ellenőrzik a forgalmikat, ehhez sok helyre sorompót kellene állítani, de nagyon meg is hosszabbítaná a tankolás idejét.

Az elnök sorbanállásra és áruhiányra számít a nyáron, amikor várhatóan megnövekszik a kutak forgalma.

Azt is elmondta a lapnak, hogy a Mol a vele frissen szerződött kutak rendelési igényeinek csak 60 százalékát igazolja vissza, vagyis, csak annyit tud szállítani. Ez várhatóan számos kútnál hiányhoz vezet majd, és ez okozza, hogy több kútnál vezettek be mennyiségi korlátozást. Ráadásul jön az aratási szezon is, ami miatt még nagyobb lesz a gázolajigény.