A bíróság jogellenesnek minősítette a mozdonyvezetők sztrájkkezdeményezését

A bíróság jogellenesnek minősítette a mozdonyvezetők sztrájkkezdeményezését

Vonat érkezik a Keleti pályaudvarra. Képünk illusztráció! (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vasúttársaság üdvözli a bíróság döntését a sztrájkkezdeményezés jogellenesnek minősítéséről – írja a MÁV csütörtöki közleményében.

Mint ismert, a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) a múlt héten közölte, hogy közgyűlése úgy döntött: 2022. szeptember 5-től kezdődően határozatlan idejű sztrájkot hirdet a vasúti személy-és áruszállításban, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021-es reálkereset veszteség kompenzálására.

A MOSZ még 2021 őszén indított kollektív munkaügyi vitát, majd annak eredménytelensége után 2022 márciusára hirdette meg a sztrájkot. Akkor végül az orosz-ukrán háborús konfliktus miatt kialakult menekültválságra való tekintettel nem tartották meg a munkabeszüntetést.

A MÁV szerint a mozdonyvezetők szakszervezete annak ellenére követel bérkompenzációt, hogy a 2021-ben megkötött bérmegállapodás értelmében három év alatt összesen 15,5 százalékkal emelkednek a munkabérek.

Mint írják, a MÁV-Volán-csoport 2021-ben 200 ezer forint SZÉP-kártya juttatást fizetett minden munkavállalónak, míg 2022-ben 10 százalékkal emelte, 2023-ban pedig további 5 százalékkal fogja emelni a munkabéreket. 

A mozdonyvezetők havi átlagkeresete meghaladja a bruttó 800 ezer forintot – tették hozzá.