A Budai Várba üzennének a diáktüntetők a helyszínnel

A Budai Várba üzennének a diáktüntetők a helyszínnel

Tüntetés 2021. október 23-án a oktatásért, a pedagógusok bérének emeléséért

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azért a Clark Ádám tér lesz az Egységes Diákfront pénteki tüntetésének végállomása, mert a tér a Budai Vár alatt található. A helyszínválasztás azt a lenézést szimbolizálja, amellyel a magyar kormány viszonyul az oktatáshoz. Merthogy mind a Miniszterelnökségnek otthont adó Karmelita kolostorból, mind a köztársasági elnök hivatalából ráláthatnak a térre – indokolta lapunk érdeklődésére a helyszínválasztást Pirint Gergő, az egyik szervező. A tüntetés címe is a kormányzatnak erre a szervezők által vélt attitűdjére utal: „Elég a lenézésből – tüntetés az oktatásért”. A szervező azt mondta, a Clark Ádám téren talán nehezebben férnek el az emberek, de központi helynek számít Budapesten.

A megmozdulás szervezését azzal indokolták, hogy továbbra sem történt változás az oktatásügyben, a november 7-én tartott sztrájktárgyaláson a kormány továbbra sem tudott érdemi ajánlattal előállni a szakszervezetek követeléseire. Az Egységes Diákfront sérelmezi továbbá, hogy a közmédia hallgat az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról, ezért 2022. november 9-én ultimátumot adtak az MTVA-nak. Emlékezetes, ebben felszólították az MTVA-t, hogy az M1 televízióban hétköznap, főműsoridőben, legalább öt perc terjedelemben, élő adásban megszólalhassanak a tüntetésük okairól.

Az oktatásért demonstrálók pénteken a pesti oldalon, a Március 15. téren gyülekeznek majd 17 órától, és onnan vonulnak át Budára az Erzsébet hídon és a Lánchíd utcán keresztül. Emiatt a környéken alighanem forgalomkorlátozásokra, torlódásra lehet számítani. Mint Pirint Gergő elmondta, nagyjából egyórás vonulási idővel kalkulálnak. A Clark Ádám téren rövid beszédek lesznek, az egyik felszólaló ő maga lesz, míg a másik Mihalics Lili. Aztán szimbolikus – a szervezők megfogalmazása szerint – meglepetés eseményre is lehet számítani.

Pirint Gergő elmondása szerint az Egységes Diákfront követelése továbbra is a korábban megfogalmazott öt pont: a sztrájkjog visszaállítása; élhető körülmények megteremtése az iskolákban; tanítható és tanulható mennyiségű tananyag; a tanári bérek rendezése; megoldást a tanárhiányra; figyelmet az oktatásra.

Felvetésünkre, hogy mennyi résztvevővel kalkulálnak, Pirint Gergő azt felelte: ugyan már a sokadik megmozdulásuk lesz, és az időjárás is novemberi arcát mutatja, de bízik benne, hogy sokan lesznek. A hangosítást mindenesetre 10 ezer résztvevőre rendelték meg. A demonstrációt az Egységes Diákfront szervezi, amely több mint 20 szervezetet fog össze, de a lebonyolításban a tanári szervezetektől is sok segítséget kapnak.

Ez a pénteki tüntetés azonban nem az egyetlen megmozdulás lesz, amelyet a közoktatás problémáinak megoldása érdekében szerveznek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ugyanis már korábban bejelentette, hogy november 18-ra sztrájknapot hirdetett. Emellett a nap ezúttal is élőlánccal indul majd, amelyet a megmozdulást meghirdető Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom országosra tervez. Ez 7:45-től 9 óráig tart majd, az eseményt a Pedagógusok Szakszervezete mellett a PDSZ, a Tanítanék Mozgalom, a Tanárok a tanárokért, a CKP, ADOM Diákmozgalom, a Szülői Hang, a Szülői Összefogás, a Pedagógus Egység, noÁr, Amnesty International támogatja.