A CEU megy is, marad is Budapesten: Orbánéknál pattog a labda

A CEU megy is, marad is Budapesten: Orbánéknál pattog a labda

A CEU budapesti épülete (forrás: Facebook/CEU)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A CEU kuratóriuma jóváhagyta, hogy az egyetem meghirdesse a 2019-20-as tanévet Budapestre – derül ki az intézmény keddi közleményéből. A kuratórium arra hivatkozik, hogy a CEU teljesítette a magyar törvények által megszabott kötelezettségeit, és noha a magyar kormányzat továbbra is elzárkózik a felsőoktatási törvény módosítása által teremtett helyzet rendezésétől, a testület június 23-i ülésén jóváhagyta, hogy a CEU a megszokott felvételi határidők szerint megkezdje a toborzást a 2019-20-as tanévre Budapestre. A kuratórium újra megerősítette, hogy minden körülmények között elkötelezett az egyetem mellett.

Úgy fogalmaznak továbbá, hogy a New York Állam Oktatási Hivatalának képviselőjétől származó, a mai napon nyilvánosságra hozott hivatalos levél megerősíti, hogy a CEU valóban felsőoktatási tevékenységet végez New York államban, és így maradéktalanul megfelel a lex CEU követelményeinek. A CEU kuratóriuma jóváhagyta az egyetem New York-i oktatási programjainak bővítését és továbbfejlesztését.

Emlékeztetnek továbbá, hogy a CEU a múltban is működött párhuzamosan több kampuszon, így az egyetem kuratóriuma idén márciusban egy bécsi kampusz létesítéséről döntött. A múlt hét végén tartott ülésen pedig jóváhagyta, hogy a CEU oktatási helyszínt béreljen egy, a célra alkalmas bécsi területen, és megkezdje a toborzást a városba a 2019-es tanévre.

„A CEU örömmel fogadja a kuratórium világos üzenetét és kiállását az egyetem, Budapest és az akadémiai szabadság védelme mellett.” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. „A magyar kormányzat több ízben is kijelentette, hogy amennyiben a CEU megfelel a törvényi előírásoknak, akkor kiszámítható feltételek mellett tovább működhet Magyarországon. Itt az ideje, hogy Magyarország a vállalásainak megfelelően cselekedjen.” – tette hozzá Leon Botstein, a CEU kuratórium elnöke.

Amikor a minap a hvg.hu arról kérdezte Orbán Viktort, hogy mikor hozza meg a döntést a CEU további működéséhez kellő megállapodásról, akkor a miniszterelnök annyit válaszolt, hogy jó döntéshez idő kell. De a portál még így is jobban járt, mint az Index újságírója, aki fel sem tette a kérdést, mire Orbán közölte vele, hogy már felelt az érdeklődésre.

Sajtóhírek szerint egyébként az Európai Néppárt azt várja el a Fidesztől a további tagságért cserébe, hogy ne üldözze el a CEU-t.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.