A CEU-n dolgozó, de a CEU elüldözését levezénylő Palkovics Lászlóval tárgyaló Ürge-Vorsatz Diána „nem megy bele a politikába”

A CEU-n dolgozó, de a CEU elüldözését levezénylő Palkovics Lászlóval tárgyaló Ürge-Vorsatz Diána „nem megy bele a politikába”

Ürge-Vorsatz Diána előadást tart az OECD párizsi konferenciáján 2016 június 1-én. A klímaváltozás hatásai már pontosan láthatók (Fotó: MarcoIlluminati/OECD)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a CEU professzora tárgyalásokat folytatott Palkovics László miniszterrel az Országos Meteorológiai Szolgálat klímaintézetté való átalakításáról, nem sokkal azután, hogy a miniszter a tűzijáték napjára történt viharjelzés után kirúgta az OMSZ felsővezetőit. Öt évvel ezelőtt Palkovics László központi szerepet játszott abban, hogy a kormány elüldözte az országból a Közép-európai Egyetemet (CEU), amely átköltözött Bécsbe, és máris Ausztria egyik legjobb egyeteme lett.

Ürge-Vorsatz a HVG kérdéseire válaszolt arról, hogy mit is gondol erről a találkozóról. 

A kutató elmondta, hogy a „miniszter úrral” a klímapolitikáról beszélgettek. Ugyan szóba került a beszélgetésen az OMSZ is, de erről a miniszter nem kérdezte Ürge-Vorsatzt. A találkozót állítása szerint már korábban megszervezték, tehát nem a vezetők kirúgása után kezdtek egyeztetni.

Arra kérdésre, hogy nem volt-e fura érzés a CEU magyarországi vegzálásában főszerepet játszó Palkoviccsal beszélgetni, a kutató így válaszolt: „Tudja, hogy nem megyek bele politikába. Hogy mit érzek ezzel kapcsolatban az magánügy, és ezt el kell választani az éghajlatváltozás elleni szakmai küzdelemtől.”

A beszélgetés pozitív hangulatban zajlott. Arra a kérdésre, hogy miközben rengeteg kutató tiltakozott az OMSZ vezetőinek kirúgása miatt, ő nem érezte-e visszásnak a dolgot, Ürge-Vorsatz elmondta, hogy bár megdöbbent, de „mivel nem ismeri sem az OMSZ-t belülről, sem a leváltás részleteit, nem tud az ügyről ennél többet.”

Ürge-Vorsatz Diána 2017-ben, a CEU megtámadásakor a következőket írta a Facebookra, majd gyorsan eltávolította a bejegyzést:

„Világ életemben FIDESZ szavazó voltam, kormánytisztelő polgárokként férjemmel keresztény-nemzeti értékrendek alapján neveljük 7 gyermekünk, egyházi iskolába járatjuk őket. Egy beteljesült álom – ezt gondolhatja mindenki, és jogosan. Egészen 2017 április 4-ig. Amikor ezt az álmot szembeköpték, durván széttörték. Egyszeriben egy »törvényszegő, külföldi érdekeket képviselő és Magyarország belügyeibe beleavatkozó« intézet része lettem, és a 20 év alatt sok munkával, verejtékkel és virrasztással felépített erős alapokat egyik napról a másikra kihúzták a lábam alól. […] A mai nap 40 év munkája és álma omlott össze bennem. Ma úgy érzem, nem érdemel meg ez az ország, sem engem, sem a sok többi, az ország fejlődése érdekében a tehetségét, szorgalmát, verejtékét a nehézségek ellenére itthon szolgálatba állító kiemelkedő, becsületes szakembert, orvost, tanárt, üzletembert.”