A CEU szenátusa elítélte a Soros György elleni igaztalan antiszemita támadásokat

A CEU szenátusa elítélte a Soros György elleni igaztalan antiszemita támadásokat

A CEU budapesti épülete (forrás: Facebook/CEU)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Közép-európai Egyetem közleménye szerint a szenátus a legkeményebb szavakkal kívánja elítélni Demeter Szilárd által elmondottakat (ismeretes, a PIM igazgatója, miniszteri biztos Soros Györgyöt a nácik népirtásával egyenértékű bűnökkel vádolta meg egy publicisztikájában).

A CEU az MTA minden konkrétumot mellőző állásfoglalásával ellentétben nevén nevezi a felelőst, és az általa mondottakat:

„Elítéljük Demeter antiszemitizmusát, és Holokauszt-relativizálását, és azokat a megjegyzéseit, amelyekben Európát gázkamrához hasonlította, alapítónkat, Soros Györgyöt pedig Hitlerhez, miközben [Soros György] a valóságban zsidó gyerekként bújdosni kényszerült magyar szülőföldjén a nácik elől.”

Kifejtik, hogy az egyetem szenátusa eddig nem szólalt fel a Soros György elleni támadások miatt, amelyek Orbán Viktor miniszterelnök, és az ő emberei szájából hangoznak el folyamatosan. Ezek az állítások már rég túlmentek az értelmes párbeszéd határain – írják –, és ügyet sem vetnek az igazságra.

A szenátus szerint a magyar kormány már bizonyította, hogy érzéketlen a demokratikus értékek iránt, nemcsak szóban, hanem tettekben is. Ennek tudható be, hogy folyamatosan dolgoznak a sajtószabadság aláaknázásán, illetve a felsőoktatás és a tudomány szabadságának elvételén is, itt az MTA, az SZFE és a CEU elleni támadásokat említik.

A közleményt így zárják: „A CEU büszkén áll alapítónk, Soros György mellé, és elkötelezett a nyílt társadalom értékei mellett. Eszerint a demokráciát a nyíltság, az ideák szabad áramlása, a kritikus gondolkodás, a politikai egyenlőség, az igazság és a törvény tisztelete melletti elköteleződés jellemzi.”