A CEU vissza is jön Budapestre, meg nem is

A  CEU vissza is jön Budapestre, meg nem is

A CEU budapesti épülete (forrás: Facebook/CEU)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Michael Ignatieff, a CEU rektora sajtótájékoztatót tartott annak kapcsán, hogy az Európai Unió Bírósága a Közép-európai Egyetem elüldözése érdekében kreált lex CEU ellentétes az európai uniós joggal, ezért el kell törölni – tudósít a 444.

A rektor elmondta, hogy a bíróság döntésével egyértelmű üzenetet küldött, és az oktatás szabadsága mellé állt. A döntés után a vezető szerint az egyetem Budapesten maradt része a magyar felsőoktatás meghatározó eleme tud maradni, sőt, új egyetemi intézetet is nyitnak Budapesten. Ez a CEU Demokrácia Intézet lesz, amely a demokráciát kutatja majd, és tovább működteti például a Bibó Istán Szabadegyetemet.

A budapesti tervek dacára azonban Bécset tekintik otthonuknak, így nem hagyják ott az osztrák fővárost. A koronavírus-járvány miatt egyébként is nehéz ingázni a két főváros között, így praktikusan sem szerencsés a jelenlegi helyzetben, ha nagy léptékű átszervezésekbe kezdenének újból.

Varga Judit kettős mércét, és a döntésnek „a magyarok érdekeinek megfelelően való végrehajtását” emlegető reakciójáról Ignatieff elmondta, hogy annak jogilag nincs semmi értelme. Van egy kötelező erejű döntés, azt betű szerint végre kell hajtani, és kész.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Sajó Tamás

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?