A CEU vissza is jön Budapestre, meg nem is

A  CEU vissza is jön Budapestre, meg nem is

A CEU budapesti épülete (forrás: Facebook/CEU)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Michael Ignatieff, a CEU rektora sajtótájékoztatót tartott annak kapcsán, hogy az Európai Unió Bírósága a Közép-európai Egyetem elüldözése érdekében kreált lex CEU ellentétes az európai uniós joggal, ezért el kell törölni – tudósít a 444.

A rektor elmondta, hogy a bíróság döntésével egyértelmű üzenetet küldött, és az oktatás szabadsága mellé állt. A döntés után a vezető szerint az egyetem Budapesten maradt része a magyar felsőoktatás meghatározó eleme tud maradni, sőt, új egyetemi intézetet is nyitnak Budapesten. Ez a CEU Demokrácia Intézet lesz, amely a demokráciát kutatja majd, és tovább működteti például a Bibó Istán Szabadegyetemet.

A budapesti tervek dacára azonban Bécset tekintik otthonuknak, így nem hagyják ott az osztrák fővárost. A koronavírus-járvány miatt egyébként is nehéz ingázni a két főváros között, így praktikusan sem szerencsés a jelenlegi helyzetben, ha nagy léptékű átszervezésekbe kezdenének újból.

Varga Judit kettős mércét, és a döntésnek „a magyarok érdekeinek megfelelően való végrehajtását” emlegető reakciójáról Ignatieff elmondta, hogy annak jogilag nincs semmi értelme. Van egy kötelező erejű döntés, azt betű szerint végre kell hajtani, és kész.