A CÖF kikéri magának, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz hasonlítsák

A CÖF kikéri magának, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz hasonlítsák

A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői megérkeznek a Kossuth térre, az állami díszünnepség helyszínére az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Figyelmeztetjük Márki-Zay Pétert, hogy a jövőben semmi párhuzamot ne vonjon a CÖF és a Magyarországot eladó külföldi, „amerikai pénzekkel kampányoló tevékenysége” között – írta hétfői közleményében a Civil Összefogás Fórum. A közlemény szerint Márki-Zay bevallotta, hogy mint a magyarországi ellenzék által támogatott miniszterelnök, „olyan pénzbeli segítségeket fogadott el, amelyek nyilvánvalóvá tették az országgyűlési választásokba történő beavatkozást”. Azt írják: a CÖF külföldről nem fogad el támogatást.

A Fidesz-közeli Civil Összefogás Fórum (CÖF) Márki Zay-Péter volt miniszterelnök-jelölt kijelentéseire reagált. Az ellenzéki politikus a Magyar Hang Gulyáságyú podcastjában beszélt arról, hogy több száz millió forintos támogatást kapott a tengerentúlról a 2022-es választási kampányhoz az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom, amely nem párt, és nem volt jelölőszervezet, így a pártfinanszírozást érintő tilalmak nem vonatkoznak rá. Ligeti Miklós, a Transparency International szakértője és Márki-Zay Péter is bizonyos szempontból a CÖF-höz hasonlította a Mindenki Magyarországa Mozgalmat. 

A több százmillió forintos támogatást az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány utalta át Márki-Zay Péter mozgalmának. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország igazgatója az RTL megkeresésére elmondta: az a jelölőszervezet vagy párt, amelyik maga fogad el külföldi államtól, cégtől, állampolgártól támogatást, törvényellenesen jár el. Az előírás viszont elmondása szerint megkerülhető azáltal, ha nem a párt veszi fel a pénzt, hanem egy kísérőszervezet, mert ez legális.

A podcastban Márki-Zay Péter arról beszélt: több százmillió forintos támogatásról van szó: elmondása szerint az Action for Democracy tanácsadó testületének elnöke, Kati Marton amerikai-magyar újságíró a „kinti magyarok és amerikaiak körében” gyűjtötte az adományokat, és a politikus saját elmondása alapján végtelenül hálás neki. Úgy fogalmazott, hogy az Action for Democracy nélkül nem tudtak volna „még ennyire sikeres kampányt sem folytatni”. Azt is mondta a beszélgetés egy pontján, hogy az MMM az volt az ellenzéknek, mint a CÖF a Fidesznek.

Az MMM-nek támogatást biztosító Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 év elején alakított NGO, amely illusztris személyeket tudhat a tanácsadó testületében. Tagja például Timothy Garton Ash, Anne Applebaum történészek és Francis Fukuyama politikatudós. A szervezet elnök-igazgatója Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója. A férfi Bajnai Gordon főtanácsadója volt a politikus miniszterelnöksége idején.

A Magyar Hang megkereste az alapítványt, amely a podcastban elhangzottaktól eltérően azt állította, hogy nem nyújtott senkinek sem kampánytámogatást. A szervezet válaszában leszögezte, hogy ők az MMM-et mint civil szervezetet támogatták, amely szerintük osztja a demokratikus értékek és elvek iránti elkötelezettséget és küzd a diszkrimináció minden formája ellen, mint amilyenek például a magyarországi LMBTQ-ellenes jogszabályok. 

Ligeti Miklós szerint ehhez hasonló módon működik a Fideszhez köthető Civil Összefogás Fórum (CÖF) is, amelyre nem érvényesek a kampányköltési szabályok, de a kormánypártot rendszerint segíti a kampányban a szervezet. Az ellenzék pedig most a fideszes kampányfinanszírozási stratégiát másolva hozta létre a saját CÖF-jét Ligeti Miklós szerint. 

A CÖF-nek a kormánypárti Magyar Nemzetben megjelent közleménye kifejti, Márki-Zay bevallotta, hogy mint a magyarországi ellenzék által támogatott miniszterelnök, olyan pénzbeli segítségeket fogadott el, amelyek nyilvánvalóvá tették az országgyűlési választásokba történő beavatkozást. Az sem titkolható el, hogy „politikai kalandorként” élvezte a magyarországi ellenzéki tábor tudatos közreműködését, amely vonatkozik a pénzforrások elhallgatására is. – Márki-Zay és szervezete úgy próbál elmenekülni az igazságszolgáltatás elől, hogy a CÖF-fel takarózik – írták.

Mindezt azzal indokolták a közleményben, hogy a CÖF–CÖKA 2022. május 31-ig, határidőben elszámolt pénzügyi gazdálkodásával, és azt azonnal nyilvánossá tette, míg Márki-Zay ezt szerintük elmulasztotta. A közlemény szerint CÖF–CÖKA a megalapítása óta külföldről nem fogad el támogatást. Márki-Zay és MMM egyesülete viszont igen.

– A CÖF–CÖKA a szellemi honvédők akaratának megfelelően a kampányát magánszférából érkező adományokból fedezte. Ezzel szemben Márki-Zay a magyarországi választások befolyásolására szövetkezett egy amerikai alapítvány előzetes létrehozásával, ezt kiegészítve a Soros-szervezetek támogatásával – írják. A közleményt azzal zárták, hogy „a Márki-Zay- és Tordai Bence-félék méltatlanok arra, hogy a CÖF nevét a szájukra vegyék”.

A műsor Márki-Zay Péterrel készült friss epizódját ITT tudja meghallgatni.

Címkék: Márki-Zay Péter, CÖF