A Debreceni Egyetem egészségügyi hallgatóinak kötelezővé tették az oltást

A Debreceni Egyetem egészségügyi hallgatóinak kötelezővé tették az oltást

Egy végzett hallgató a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar diplomaosztó ünnepségén az egyetem díszudvarán 2018. június 15-én (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy interneten terjedő levél szerint a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán, az Egészségügyi Karán, a Fogorvostudományi Karán, a Gyógyszerésztudományi Karán, a Népegészségügyi Karán tanuló hallgatóknak kötelezően fel kell vegyék a koronavírus elleni oltást, írja a Telex.

A lap megkérdezte az egyetemet a levél valódiságáról, és ők megerősítették, hogy valóban kötelezővé tették bizonyos hallgatóknak a vakcinát. Konkrétan azoknak a hallgatóknak lesz kötelező az oltottság, akik tanulmányaik során egészségügyi vagy szociális intézménybe lépnek be.

A rendelkezés szerint a hallgatók szeptember 6-ig kapnak haladékot, hogy legalább az első oltást megkapják. Aki ennek nem tesz eleget, az nem járhat egyetemre, ami igazolatlan hiányzásnak fog számítani. Ez alól csak az orvosi igazolással nem oltakozók lesznek a kivételek.

Az egyetem álláspontja szerint ugyanis „az egyetem álláspontja szerint a fertőzés terjedésének, a súlyos megbetegedések megelőzésének leghatékonyabb eszköze az oltás.”

A világ felsőoktatási intézményeiben egyre terjed az oltási kötelezettség a hallgatók és a tanárok számára. Csak az Egyesült Államokban több százra tehető az oltást kötelezővé tévő egyetemek száma, és nem csak az egészségügyi képzéseken. A legjobb 25 amerikai egyetem mindegyike kötelezővé tette az oltást.

E rendelkezések járványügyi szempontból teljesen indokoltnak tekinthetők, hiszen az egyetemek ugyanolyan tömegrendezvényként működnek, mint a sok helyütt csak védettségi igazolvánnyal látogatható koncertek. A fiatalok ráadásul általában aktív életet élnek, ami tovább növeli fertőződési veszélyüket, így a fertőzés továbbterjedésének megelőzése szempontjából kulcsfontosságú a védelmük.

Kérdés, hogy a Debreceni Egyetem döntése vajon egy trend első állomása lesz-e, és hamarosan más egyetemek is oltási kötelezettséget vezetnek be Magyarországon. Illetve kérdés az is, hogy ezt a kötelezettséget kiterjesztik-e az egészségügyi képzéseken túl más területekre is.