A DK az Országos Mentőszolgálat vezetőjének menesztését követeli

A DK az Országos Mentőszolgálat vezetőjének menesztését követeli

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója (Forrás: Mentok.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Mentőszolgálat vezetőjének azonnali menesztését követeli a Demokratikus Koalíció – közölte pénteken Komáromi Zoltán, a párt egészségügyi árnyékminiszterének nevezett politikusa az elmúlt hetek eseményei alapján. 

– Az elmúlt hetek eseményei ismét rávilágítottak arra, hogy az Orbán-kormány az egészségüggyel együtt tönkretette a mentőszolgálatot is – mondta Komáromi Zoltán. A DK politikusa szerint ez többek között annak az eredménye, hogy az Országos Mentőszolgálatot egy olyan ember vezeti, aki nem vezetett szolgálatot és nem ismeri az irányítása alatt álló szervezet napi problémáit sem. – Csató Gábor bármikor szó nélkül végrehajtja a kormány szakmaiatlan és veszélyes intézkedéseit is, mint az orvosi ügyeletek OMSZ alá szervezését, és nekimegy az orvosi kamarának is, ha éppen ezt diktálja a kormányzati érdek – közölte. A Demokratikus Koalíció ezért az Országos Mentőszolgálat vezetőjének azonnali menesztését követeli. – Az Országos Mentőszolgálatot pártkatonák nélkül, szakmai alapon kell újraszervezni, különben továbbra sem tudhatja senki az országban, hogy ha bajba kerül, jönni fog-e érte a mentő – fűzte hozzá.

Csató Gábor 2017 óta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Bár a DK politikusa konkrétan nem említette Gálvölgyi János esetét, ez is része lehet a szerintük az OMSZ-nél tapasztalható problémáknak. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Gálvölgyi János szerda délelőtt lett rosszul budapesti otthonában. Hívták a mentőket, de miután egy óráig hiába várták a segítséget, a színészt a lánya vitte be a kórházba. Azóta is intenzív osztályon, mélyaltatásban kezelik a SOTE klinikáján. A színész családja csütörtökön közleményt adott ki, ebben azt írták, Gálvölgyi állapota súlyos, de stabil. Gálvölgyi János esete is szóba került a csütörtöki kormányinfón is, az ügyben már hivatalos vizsgálat is indult a mentőszolgálatnál. Gulyás Gergely közlése szerint a hívást fogadó mentős a bejelentés kapás alapján kettes prioritásba sorolta az esetet. Ez nem vonatkozik alapvető életveszélyre, ezért nem indultak el azonnal. A tájékoztatás szerint a mentősöknek telefonáló nem a beteg településén tartózkodott, ezért felhívták azt, aki Gálvölgyi mellett volt. A miniszter szerint jelenleg az a kérdés, hibázott-e a mentős, amikor a tünetek alapján nem az azonnali riasztási kategóriába sorolta a beteget.

A mentőszolgálat mostanában az ügyeleti rendszer megváltoztatása kapcsán is gyakran a hírekbe került. A nagy vitákat kiváltó átalakítás lényege, hogy a kormány januártól lépcsőzetes indulással az OMSZ-ra bízta a háziorvosi ügyeleti rendszer megszervezését. A lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik. Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a járási egészségközpontok valamelyikébe ügyelni. Az új ügyelet telefonszáma az érintett megyékben a felnőttek és gyermekek esetében is egységesen 1830. Győrfi Pál, a mentők szóvivője korábban azt mondta, hogy az új telefonszámon a hívással a beteg szakszerű tanácsot kap. Szükség esetén sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00 és 8.00 között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó megyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetőek. Eddig az új rendszert február 1-től Hajdú-Bihar, március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg, április 1-től Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, májustól pedig Komárom-Esztergom és Békés megyében vezették be.