A DK bejelentette: Botka Lászlót támogatja Szegeden

A DK bejelentette: Botka Lászlót támogatja Szegeden

Botka László és Gyurcsány Ferenc 2023. március 29-én (Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Botka László jelenlegi polgármestert támogatja Szegeden a Demokratikus Koalíció – jelentette be Gyurcsány Ferenc pártelnök a DK kétnapos kihelyezett frakcióülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, rendkívül szisztematikusan készülnek arra, hogy a közeljövőben olyan kormány legyen, amelynek a meghatározó erejét ők adják. Ez a munka zajlik az árnyékkormányban és a frakcióban is. „Nem kommunikációs látogatásokra érkezünk Pécsre, Miskolcra, vagy most ide, hanem akarjuk mélységében ismerni az ország problémáját” – fogalmazott. Most délután is 12 programot bonyolítanak le a megye településein. Azt mondta Gyurcsány Ferenc, hogy ez az első bejelentés részükről, hogy milyen polgármesterjelöltet támogatnak 2024-ben a vidéki Magyarországon.

Botka László korábban az MSZP tagja volt, de 2019 óta függetlenként vezeti a várost. 2017-ben egy rövid ideig az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt, akkor egyértelműen Gyurcsány Ferenccel szemben határozta meg a pártot. Kettejük nem mindig felhőtlen viszonyára utalt is a DK elnöke a sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc azt is mondta, ha ők lennének kormányon, egy hónap alatt megállapodnának az Európai Unióval. Ez azért sikerülne, mert a DK-nak nem kell az a hatalmi rendszer, amely ma akadályozza az uniós források folyósítását – tette hozzá. A pártelnök emlékeztetett: a magyar kormány tavaly ősszel állapodott meg az Európai Bizottsággal mintegy 14 ezer milliárd forint – Szeged kétszáz évnyi költségvetésének megfelelő – uniós forrás folyósításának feltételeiről. A 27 pontban összefoglalt feltételek teljesítésének határidejét március 31-re tűzték ki – tette hozzá. A politikus úgy fogalmazott, nem tud annál hazafiatlanabb dolgot elképzelni, mint hogy a kormány ennyi pénzt kienged a magyar emberek, az önkormányzatok, a kis- és közepes vállalkozások kezéből. Az előírt feltételek nem azért nem teljesülnek, mert ármánykodik a baloldal, a DK, „a Gyurcsány”, hanem azért, mert amit vállaltak, azt nem nyújtották be a magyar törvényhozásnak – hangsúlyozta a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc kitért arra is, Magyarországon 7 százalékkal – nagyjából egyhavi jövedelemnek megfelelő arányban – csökkent a reáljövedelem; közben a GDP 15 százalékának megfelelő összeg érkezhetne, de a magyar kormány nem megy el érte, mert a feltételek teljesítése a NER felszámolását jelentené. A politikus hangsúlyozta, nem a DK az ország sorsának elrontója, hanem a kormány. A felelős Orbán Viktor – mondta.

A helyi politikáról szólva Gyurcsány Ferenc elmondta, Botka László a legrégebb óta hivatalban lévő megyei jogú várost irányító polgármester, aki szabad, szolidáris és európai várost vezet. A DK a 2024-es önkormányzati választáson Botka László jelölését és megválasztását fogja támogatni.

Binszki József szegedi alpolgármester, a DK Csongrád 1. és 2. sz. választókerületi elnöke úgy fogalmazott, azért fognak dolgozni, hogy a város - ahogy eddig is -, ezután is töretlenül fejlődjön. Szegeden 2002 óta folyamatosan egységben indultak a Fidesztől balra álló pártok és mindig győztek. A DK megalakulása óta részt vett ebben az összefogásban, és így tesz jövőre is – közölte a politikus.

Kálmán Olga, a DK országgyűlési képviselője az önkormányzati választásokról feltett kérdésre közölte, az ellenzéki pártok összefogását az adott hely, politikai viszony fogja megszabni. Emlékeztetett arra, hogy 2019-ben okos kompromisszumokkal nagyon sok helyen legyőzték a Fidesz jelöltjét. Ahol szükség lesz rá, ott lesz együttműködés – mondta.

(MTI)