Dobrev Klára megígérte: győzelme esetén újra lesz Környezetvédelmi Minisztérium

Dobrev Klára megígérte: győzelme esetén újra lesz Környezetvédelmi Minisztérium

Dobrev Klára (Fotó: Demokratikus Koalíció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje azt ígéri, hogy amennyiben ő alakíthat kormányt 2022-ben, akkor újra létrehozza a Környezetvédelmi Minisztériumot.

Dobrev Klára csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, a klímakatasztrófa elkerülése az elkövetkezendő időszak egyik legfontosabb célkitűzése, nemcsak Magyarország, de az egész emberiség számára. Az EP-képviselő úgy fogalmazott: a Németországot és Belgiumot sújtó árvizek, az amerikai és ausztrál erdőtüzek, a szeszélyes időjárás, ami gyakorlatilag tönkreteszi a magyar mezőgazdaságot, mind annak a jele, hogy elkerülhetetlenül sodródunk a klímakatasztrófa felé. Azt is kijelentette, hogy évente sok ezer magyar ember hal meg az egyre elviselhetetlenebb nyári hőhullámok miatt. Úgy tűnik, hogy a kormány itt is visszafelé halad, ahelyett, hogy támogatná a megújuló energiaforrásokat, megadóztatja azokat. – Köveket, betont, térkövet rak le mindenhova, ahelyett, hogy zöldítene – bírált. Hozzátette, a kabinet „tönkretette a környezet- és természetvédelmi hatóságot”.

Dobrev Klára elmondta, kezdeményezte, hogy a DK parlamenti képviselői nyújtsák be újra azt a klímatörvény-javaslatát, amelyet szakértőkkel együtt dolgoztak ki. A törvénynek ki kell mondania, hogy a következő kormány számára elsődleges prioritás a klímakatasztrófa elkerülése – közölte. A legfontosabb a károsanyag-kibocsátás csökkentése, miközben az iskolákban oktatni kell a környezetvédelmet – jelentette ki. A politikus leszögezte azt is, hogy meg fogják védeni a „Fidesz által kipusztítani akart fákat”. Végül azt ígérte, hogy sokkal intenzívebb és felkészültebb beszélgetéseket folytatnak majd azokkal a civil szervezetekkel, amelyeknek legfontosabb célja a Föld megvédése.

A Fidesz közleményben reagált Dobrev sajtótájékoztatójára. – Gyurcsányék teljesen hiteltelenek, mert miközben a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet nem voltak képesek támogatni, szó nélkül bevezetnék a brüsszeli klímaadót és újra megemelnék a rezsit. A brüsszeli klímaadó a magyar családokkal fizettetné meg a környezetszennyezés és a klímaváltozás költségeit, mégpedig a magasabb rezsiárakon keresztül. És ezt már jól ismerjük, a Gyurcsány-korszakban ugyanis háromszorosára emelték a gáz árát, az áramét pedig a duplájára, mindeközben Gyurcsány Ferenc a saját cégének olcsóbban adta az áramot. Ezért is mondjuk, hogy Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! – írták.

(MTI)