A DK nem hagyja, hogy emelkedjenek a temetkezési költségek

A DK nem hagyja, hogy emelkedjenek a temetkezési költségek

Síremlékek a Bécsi Központi Temetőben (Fotó: PID/Schaub Walzer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akárcsak a Fidesz, úgy a DK sem tartja jó ötletnek, hogy most emelkedjenek a fővárosi temetkezési költségek.

A Demokratikus Koalíció nem tartja sem időszerűnek, sem társadalmilag előkészítettnek a fővárosi temetkezési árak emelését – közölte a párt szerdán, vagyis egy nappal a csütörtöki közgyűlés előtt, amelynek napirendjén az áramelés szerepel. Nemrég Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes jelentette be egy háttérbeszélgetésen, miután évek óta nem követte az inflációt a temetkezések hatósági ára a fővárosban, hogy emelésre készülnek. A sírhelymegváltás így például drasztikusan, húsz százalékkal emelkedne, ám a szórásos temetésnél nem nőnének az árakon. Ennek oka, hogy álláspontjuk szerint a temetői közszolgáltatás akkor fenntartható, ha minél kisebb területet igényel. A javaslatot egyébként a szocialista Tüttő Kata főpolgármester-helyettes jegyzi.

Amúgy temetőnként eltérőek lennének a díjszabások, például a budafoki temetőben a földbetemetéses elhelyezés 25 évre 137 ezer forintba kerülne az emelés után.

A DK előre kijelentette: nem lesz az emelésből semmi

A javaslatot több kritika is érte, például a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője, Láng Zsolt úgy fogalmazott a kormánypárti Hír TV-nek: érzéketlenségről tanúskodik a baloldali városvezetés terve, a végtisztesség nem lehet jövedelmi kérdés.

A DK közleményében azt írta: egyetértünk a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülettel abban, hogy egy ilyen intézkedést nem szabad meghozni, amíg létre nem jön a Fővárosi Idősügyi Tanács, az számba nem veszi egy ilyen döntés esetleges társadalmi következményeit. – A DK fővárosi képviselői éppen ezért arra kérték a főpolgármestert, hogy vegye le a temetkezés árának megemelését a holnapi Fővárosi Közgyűlés napirendjéről. Ennek következményeképp tehát nem fognak emelkedni a fővárosi temetkezési költségek – közölték. Jelen esetben pedig a DK joggal lehet magabiztos, hiszen a fideszes képviselők sem valószínű, hogy megszavazzák az áremelést, a DK-s politikusok nélkül pedig Tüttő javaslata nem fog többséget szerezni.

A DK szerint áremelés helyett jóval inkább a temetkezési költségek csökkentésére lenne szükség, ehhez azonban az kell, hogy a kormány eltörölje a temetkezés 27 százalékos áfakulcsát. – Felháborítónak tartjuk, hogy miután a magyarok életükben is a világ legmagasabb áfáját fizetik, a kormány még a haláluk után is ezzel sújta őket és gyászoló családjaikat – tették hozzá.

A Magyar Hang keresi a fővárost és Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy megtudjuk, a DK kérésének megfelelően visszavonják-e a szerda délután még ott szereplő javaslatot, illetve hogy Karácsony még támogatja-e az áremelkedést. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Mint megírtuk, a csütörtöki közgyűlés napirendjén szerepel az a javaslat is, amelynek lényege, hogy csökkentse a daganatos betegségben szenvedők várólistáját. Karácsony Gergely szerdán elmondta, hogy az idei évben a célra fordított kétmilliárd forinttal azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi 14 napos képalkotó diagnosztikai várólista megfeleződjék, ezzel segítve a betegek gyógyulását.