A Duna-parti cipőknél tartott megemlékezést egy ukrán egyesület

A Duna-parti cipőknél tartott megemlékezést egy ukrán egyesület

Ukrán megemlékezés a Duna-parti holokauszt emlékműnél (Forrás: Ukrajna budapesti nagykövetsége/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Duna-parti holokauszt emlékműknél szervezett megemlékezést vasárnap a „Jednyst” (Egység) Ukrán Egyesület azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik Mariupolban vesztették életüket – közölte a Facebookon Ukrajna magyarországi nagykövetsége.

Mint írták, február 24-én Oroszország háborút indított Ukrajna népe ellen, ez pedig nem csak egy „katonai hadművelet”, ahogy Moszkva állítja. – Hanem egy nagyszabású, népirtó háború, amelynek célja az ukránok elpusztítása: családok, állam, városok, közösségek, kultúrák – közölték. Náci stílusnak nevezték a történteket.

– Képzeljék el, hogy majdnem 30 napig folyamatos ágyúzás és bombázás alatt állnak. Képzeld el, hogy a városban nincs fűtés. Nincs gyógyszer. Nincs víz. Nincs élelmiszer. Képzeljék el, hogy a barátaik nem a temetőben vannak eltemetve, hanem egyszerűen az önök udvarában. Képzeljék el, hogy az oroszok a civil infrastruktúrát bombázzák: házakat, iskolákat, templomokat, egyetemeket. Még egy óvóhelyet is, ahol az emberek megpróbálnak elbújni a halál elől – írta a nagykövetség, felidézve, hogy nemrég egy óvóhelyül szolgáló színházat egy orosz légibomba talált el. Mindenki meghalt, aki a földszinten található konyhában keresett menedéket. 300 ember. Leginkább gyerekek, nők, idősek. Holttesteiket az állandó ágyúzás miatt nem lehet kiemelni a romok közül és elföldelni.

A helyszínválasztást azzal indokolták, hogy az a náci rendőrség által 1944-1945 között meggyilkolt zsidóknak állít emléket és Európa lakossága azt hitte, hogy ez „soha többé” nem fog megtörténni. De ez történik. Mariupolban jelenleg is folyik az ukrán nép népirtása.