„A dunaújvárosiakon csattan a pofon” – a teljes ellenzék tiltakozott egy új fideszes javaslat ellen

„A dunaújvárosiakon csattan a pofon” – a teljes ellenzék tiltakozott egy új fideszes javaslat ellen

A teljes ellenzék Dunaújvárosban (Fotó: Pintér Tamás / Facebook-videó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki összefogásban résztvevő pártok képviselői közösen tiltakoztak a dunaújvárosi különleges gazdasági övezet terve ellen.

– Eddig még senki nem süllyedt arra a szintre, hogy szándékosan, előre megfontoltan és aljas módon tönkre akarja tenni a dunaújvárosi lakosokat. Most viszont a város kisemmizését célozták meg – mondta az ellenzéki pártok közös keddi sajtótájékoztatóján Pintér Tamás dunaújvárosi polgármester. A Telex hétfői cikke szerint ugyanis Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azt javasolja: a kormány hozzon létre különleges gazdasági övezetet Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával. Az indokolás szerint „a különleges gazdasági övezetek kijelölésével a nagyberuházások gyorsabban, hatékonyabban valósulhatnak meg, továbbá bővülhetnek, ezzel hozzájárulva a térség fejlődéséhez”.

– Ha létrejönne a különleges gazdasági övezet, akkor az összes iparűzési adóbevétel a fideszes vezetésű megyei önkormányzathoz kerülne. Ennek a folyamatnak egységesen megálljt parancsolunk – fogalmazott Pintér Tamás.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint becsületbeli kérdés, hogy az ellenzéknek a kisemmizettek, meglopottak oldalára kell állnia. – Nem lehet így kormányozni – fogalmazott a volt miniszterelnök, aki a helyieknek azt üzente, „bírjátok ki ezt az egy évet, az új kormány igazságot fog szolgáltatni”.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta, Magyarországnak olyan kormánya van, amely csak uralkodni képes, gyűlöli az önkormányzatokat, főleg azokat, amelyek nem a Fidesz táborához tartoznak. – A pofont lehet, hogy a helyi képviselőknek és a polgármesternek szánják, de a dunaújvárosiakon csattan – mondta, azt is megjegyezve, a kormányváltás után jóvátételt jár a településeknek.

Jakab Péter, a Jobbik pártelnöke szerint az Orbán-kormány már készül a kormányváltásra, ezért megpróbál mindent elvinni: adót, egyetemeket, lakásállományt, önkormányzatiságot. – A lopott vagyonnal viszont nem lehet messze jutni, vissza fogjuk adni azt az önkormányzatoknak – tette hozzá.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerint a kormány bármikor képes olyan döntést hozni, hogy megkárosítson egy egész várost. – Ha ezt a kormányt nem állítjuk meg, minden térség, minden fontos beruházás sorra fog kerülni – fogalmazott.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje is úgy vélte, jelenleg az önkormányzatiság kiüresítése folyik. – Nekünk ellenzékieknek nehezebb, de szó sincs arról, hogy megkímélnék a fideszes településeket. Ezeket ugyanúgy megkárosították, elvették az önálló bevételeiket és jogköreiket, így a fidesz–KDNP-s szavazóknak is az az érdeke, hogy 2022-ben új kormánya legyen Magyarországnak – tette hozzá.

Orosz Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke, Újbuda alpolgármestere szerint a kormánynak az a célja, hogy gyámság alá vegye Dunaújvárost és környezetét. – A különleges gazdasági övezetek terve Göddel kezdődött, mára tudjuk, hogy az onnan származó adóbevételeknek legfeljebb 50 százalékát kapja vissza a város, és azt sem közvetlenül – fogalmazott.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke azt mondta, a Fidesz úgy viselkedik, mint a bukásra álló diák, aki még az osztálypénzt is eltulajdonítja. – Orbán bosszút áll azokon, akik másként gondolkodnak. Kormányváltásra van szükség, szabad, demokratikus, igazságos országot kell teremteni, a bukott diákot el kell számoltatni, az ellopott vagyont pedig vissza kell szerezni – mondta.

Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy a a környező települések ugyanolyan vesztesei a javaslatnak, mint Dunaújváros. Elmondása szerint Pusztaszabolcs, Perkáta, Ercsi és Besenyő biztosan kimarad majd a pénz elosztásából. Az iparűzési adó biztos bevétel volt, de a kormány által ígért pénz nem lesz automatikus, és úgy kell majd táncolni ahogy Dorkota Lajos helyi fideszes politikus és Horváth Krisztián fütyül. Saját számításaira hivatkozva azt mondta, ha megvalósul a javaslat, akkor a dunaújvárosiak fejenként 100 ezer forinttól esnek el, míg Rácalmás és Iváncsa lakói fejenként 1 millió forinttól.

A Telex cikke egyébként emlékeztetett arra is, hogy Rácalmáson van a Hankook-gyár, Iváncsán pedig az SK Innovation 681 milliárd forintos gigaberuházással teremtene 2500 főnek munkahelyet az új akkumulátorgyárban, emellett a mezőgazdasági gépekhez alkatrészeket gyártó török Yaris Kabin 6,5 milliárd forintos fejlesztése is itt készül, ami 150 új munkahelyet teremtene. Ilyen folyamatot, amikor egy ellenzéki vezetésű várostól a kormány elvonja az emblematikus gyár területét és adóját, éppen a másik nagy akkumulátorfejlesztés, vagyis a gödi Samsung SDI (szintén dél-koreai projekt) kapcsán láttunk, ott 390 milliárd forintos fejlesztéssel 1200 új munkahely nyílik meg – írta a lap.

A lap birtokába jutott titkos előterjesztésben az is szerepel, hogy az új vállalatok fel tudják szívni a Dunaferr munkavállalóit, így az előterjesztő aligha lát esélyt a vállalat megmentésére.