A felmondási tilalom lejárta után az ápolók negyede elhagyná a hazai egészségügyet

A felmondási tilalom lejárta után az ápolók negyede elhagyná a hazai egészségügyet

Védőfelszerelést viselő ápoló a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van hajlandóság az ápolók körében arra, hogy a felmondási tilalom május 31-ei feloldása után, távozzanak a rendszerből – derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet legfrissebb felméréséből, melyet a Népszava ismertetett. Az ebben résztvevők 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elhagyja a szakmát, további kilenc százalékuk a magánszektorban helyezkedne el, míg 4,5 százalékuk külföldön keres magának munkát.

Az dolgozók elégedetlenségének egyik oka, hogy miközben továbbra sem elegendő a fizetés a megélhetésre, a kórházakban egyre kevesebb emberre egyre több beteg és feladat jut. Az egészségügy alapjáraton való működtetéséhez már 2020-ban is valamivel több mint 3,5 ezer szakdolgozó hiányzott. Azóta a helyzet csak rosszabb lett.

Bár a kormány az elmúlt ciklusban jelentőset emelt az orvosi béreken, az ágazati béremelésre fordított 410 milliárdból a 17-20 ezer orvosra 330, a mintegy 90 ezer szakdolgozóra viszont mindössze 80 milliárd jutott. Így míg korábban az orvosi és szakdolgozói bérek közötti különbség kétszeres volt, ez 2021-ben már több mint háromszorosra nőtt.

Bár a kormány sikerként tekint a szakdolgozói béremelésre, az érintettek nagy többsége továbbra is elégedetlen a keresetével - derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet felméréséből. A munkaadók általában a bértáblában lévő aktuális összegeket emelték átlagosan 21 százalékkal, de sokak mégsem vittek haza ennyivel többet, mivel az érintettek 63 százalékának a béremeléssel egy időben csökkentették a korábbi pótlékok összegét.