A Fidesz a hitelmoratórium fenntartását kérte a kormánytól

A Fidesz a hitelmoratórium fenntartását kérte a kormánytól

Kocsis Máté, a Fidesz (b) és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetõje a frakciószövetség kihelyezett ülésérõl tartott sajtótájékoztatón Debrecenben 2021. június 17-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hitelmoratórium fenntartását kérte a kormánytól debreceni kihelyezett ülésén a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja – közölte Kocsis Máté frakcióvezető debreceni sajtótájékoztatóján. A politikus – az MTI szerint – azt mondta, a rászorulók esetében semmiképpen nem kellene feloldani a moratóriumot, de ez olyan fontos kérdés, amelyet szerepeltetni kell a nemzeti konzultációs kérdőíven is.

Májusban Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt a Kossuth rádióban a hitelmoratórium nyár végéig történő meghosszabbításakor, hogy sok tízezer forinttal több maradt egy-egy család kasszájában, főként a kisebb pénzű vagy a középosztályba tartozók körében. A hosszabbítást akkor azzal indokolta, hogy időt adjanak a szakmai tárgyalásokra, amelyek eldöntik, mi lesz a hitelmoratórium után.

Az állami hírügynökség szerint a Fidesz és a KDNP debreceni sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség szerint reális célkitűzés az 5,5 százalékos gazdasági növekedés elérése, de meg kell érte dolgozni. Kocsis Máté, a Fidesz és és Simicskó István, a kereszténydemokraták képviselőcsoportjának vezetője kiemelte: a kormány eredményesen és hitelesen szervezte meg a járvány elleni védekezést, ami hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon az uniós országokhoz képest másfél hónappal korábban kezdődhetett a nyitás, ami egyszázalékos többletet jelent a növekedésben.

Az újranyitás során „egyetértési pontokat kell találni magunkkal”, erről, a járvány utáni életről szól majd a nemzeti konzultáció – hangsúlyozta Kocsis Máté.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint a járvány, a népvándorlás és a gazdasági kihívások mellett Magyarországon az is veszély, ha a múlt tér vissza. Kocsis Máté azt mondta, „Gyurcsány Ferenc potenciális veszélyt jelent, ha visszatér a hatalomba”. Szerinte a politikai ellenfeleiket tömörítő csapatot Gyurcsány vezeti, a többiek – köztük a főpolgármester – csak epizódszereplők. – Gyurcsány osztja a lapokat, a választás pedig arról fog szólni, hogy „a véres, erőszakos, megszorító politika visszatér-e – fogalmazott Kocsis Máté.

Kocsis Máté jelezte azt is: szerda este meghallgatták Orbán Viktor miniszterelnök politikai tájékoztatóját, illetve Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterek beszámolóját a sikeres koronavírus-járvány elleni védekezésről.