„A Fidesz álkeresztény és áldemokrata” – Interjú Brenner Kolomannal

„A Fidesz álkeresztény és áldemokrata” – Interjú Brenner Kolomannal

Brenner Koloman (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brenner Kolomant csak másodjára választották meg az Országgyűlés alelnökének, mert a Fidesz képviselőcsoportja – felrúgva a korábbi konszenzust – az első körben nem támogatta. A jobbikos politikus pártja korábbi vezetőjét, Sneider Tamást váltotta, miután ő lemondott parlamenti alelnöki tisztségéről, és kilépett a frakcióból.

Sajnálatosnak tartom, hogy ide süllyedt a magyar közélet, és a fideszes szellemi verőlegényekből lassan már fizikális verőlegények lesznek – így kommentálta Brenner Koloman, hogy a Pesti Srácok nevű kormánybarát, jelentős fideszes és állami hirdetési pénzeket bezsebelő portál újságírója lényegében veréssel fenyegette meg.

(...)

Az újonnan megválasztott parlamenti alelnök egyúttal komoly dilemmának nevezte annak eldöntését, mit tenne, ha az ő házvezetése idején tartana Hadházy Ákos táblákat a felszólaló Orbán Viktor elé vagy az ellenzék elfoglalná a pulpitust. Szerinte ez ugyanolyan nehéz kérdés, mint az, hogy kormányváltás esetén a törvényesség megőrzése mellett hogyan lehet felelősségre vonni a fideszes elitet.

(...)

Brenner Koloman beszélt arról is, egyre többen látják be, hogy a Fidesz álkeresztény és áldemokrata párt. – Sőt, a nyolcvanas évek vége felé olyan személyi döntések, mint amilyeneket a Fidesz most meghoz, nem voltak, mert már a kommunisták is szégyellték magukat – fogalmazott. Egyúttal úgy vélte, ma már „Gyurcsány-Orbán-szimbiózisról” is lehet beszélni.

Gyakran hangoztatja soproni identitását, de mi újat tud mondani egy jobbikos a soproni polgároknak? 2022-ben ő lesz ott a közös ellenzéki egyéni jelölt? A Jobbik kihez is szeretnek valójában szólni? Milyen a viszonya Kövér Lászlóval? Mi szüksége volt a pártjának egy elvi nyilatkozatra? Van-e tartalom is a sokat hangoztatott polgári eszmény gondolata mögött? Ha Orbán Viktorra nemet mondnak a választók, elfogadhatónak tartják-e Gyurcsány Ferencet? Ki lenne jó közös miniszterelnök-jelölt?

A válaszokat és a teljes interjút megtalálják a Magyar Hang július 17-én megjelent 2020/29. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/29. számban? Itt megnézheti!