A Fidesz bojkottálta a parlament rendkívüli ülését, az ellenzék a Kossuth térre vonult

A Fidesz bojkottálta a parlament rendkívüli ülését, az ellenzék a Kossuth térre vonult

Ellenzéki képviselők közös fogadalmat tesznek az Országház lépcsőjén 2019. január 3-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét együttműködött a teljes ellenzék: félig-meddig részt vettek a délelőttre összehívott, és a kormánypártok által bojkottált rendkívüli parlamenti ülésen, majd kint a Kossuth téren, az Országház lépcsőjén közösen álltak ki a kormányellenes tiltakozások mellett.

A rendkívüli ülésnapot éppen az ellenzék hívatta össze amiatt, hogy a december 12-i botrányos ülésen elfogadott törvényekről – így például a 400 órányi túlórát lehetővé, vagy a közigazgatási bíróságokat életre hívó szabályozásról – mondják ki, hogy azok érvénytelenek. Azt is kimondatták volna, hogy a köztévében az ellenzéki képviselőknek megsértették a jogait.

Ellenzéki képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2019. január 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kormánypártok már korábban jelezték, hogy nem mennek el az ülésre, ennek megfelelően teljesen üresek voltak a fideszes és KDNP-s padsorok. Habár a korábbi hasonló akciókon legalább egy-egy államtitkár beült válaszolni az ellenzéki képviselők napirend előtti felszólalásaira, ezúttal még erre sem vették a fáradságot.

„Hová tűnt Orbán Viktor, hová tűntek a fideszes képviselők?”

A jobbikos Jakab Péter ennek ellenére felszólalt, és azzal a kérdéssel kezdte, hogy hová tűnt Orbán Viktor, hová tűntek a fideszes képviselők. „Meló van, túlóra van” – mondta, bírálva, hogy a nép túlóráztatását támogatják, de saját maguk ezt nem teszik meg. Kitért arra is, hogy a köztévé eközben 80 milliárd forintból hazudik, az ellenzékieknek ezért „kutya kötelessége” volt bemenni az épületekbe, és megkérdezni a hírigazgatót, hogy „miért hazudsz?”. Az év utolsó napjaiban megkezdődött tüntetéseket pedig úgy jellemezte, hogy a nép felébredt és beleüvölti a csendbe, hogy elegük van.

Tordai Bence

Rabszolgatörvény, o1g, ellenállás: rendkívüli ülés.

A következő felszólalás igen rendhagyóra sikerült, hiszen a Párbeszéd képviseletében Szabó Tímea kapott szót, ám nemcsak ő, hanem a teljes baloldali ellenzék felállt. Közösen felolvasták a korábban már megfogalmazott öt pontot és nyilvánvalóvá tették, hogy azokhoz a követelésekhez hűek lesznek. Amint ezzel végeztek, mind a Párbeszéd, mind az MSZP, mind pedig a Demokratikus Koalíció képviselői kivonultak az ülésteremből.

Összellenzéki tüntetés lesz

A Jobbik mellett az LMP is bent marad, Keresztes László Lóránt pedig arról beszélt, hogy az ellenzéknek össze kell fogni, az élre pedig a szakszervezeteknek kell állni. Ezt követően ők is csatlakoztak a Parlament főlépcsőjén álló többi ellenzéki politikushoz. A Momentum vezetői is részt vettek a közös akcióban.

Az Országház lépcsőjén újra felolvasták a bent már elhangzott fogadalmukat, valamint az öt pontos követelést (a rabszolgatörvény azonnali visszavonását; a kevesebb rendőri túlórát; a független bíróságokat; az Európai Ügyészséget és a független közmédiát), majd az ellenzéki pártok prominensei egymásnak adva a szót arról beszéltek, hogy folytatják a tiltakozást. Egyúttal mindenkit arra kértek, hogy vegyen részt a szombati tüntetésen a szakszervezetekkel együtt, mert az ellenállás még nem ért véget. Kiderült az is, hogy az érdekképviselet, a parlamenti pártok és a civilek között lényegében napi szintű egyeztetés zajlik a tiltakozások kapcsán.

Momentum kitiltva

Ma reggeli meglepetés: Momentum kitiltva a parlamentből! Kövér ma szintet lépett: letiltotta a beléptetést így nem tudott bejönni a Momentum elnökségi tagja, akit meghívtunk, vendégként jött volna ma a parlament rendkívüli ülésére – ezt Szél Bernadett írta ki reggel a Facebook-oldalára, aki Buzinkay Györgyöt, a Momentum elnökségi tagját akarta bevinni.

A Parlament lépcsőjén állva pedig arról beszélt, hogy ez az ország háza, a szabályok szerint ide vendégek bejöhetnek. De Kövér lépése szerinte azt bizonyítja, hogy „ez nem demokrácia, nem köztársaság, nem jogállam”.

A Momentum közleményben kommentálta a történteket. Szerintük ezzel a házelnök újabb jogokat vont meg az ellenzéki képviselőktől.