A Fidesz bojkottálta az ülést, nem tárgyalhattak a devizahitelekről

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánypártok távolmaradását cinikus és érzéketlen gesztusnak tartja az ellenzék. – Amit az otthoni ápolásért egy hónapra fizetnek, azt Mészáros Lőrinc 12 másodperc alatt megkeresi – hangsúlyozták.

Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés pénteken. A tanácskozáson két, jobbikos és LMP-s képviselők által benyújtott javaslatról tárgyaltak volna: az ápolási díj emeléséről, illetve a devizahitel-károsultaknak nyújtandó segítségről. A Fidesz azonban már csütörtökön jelezte, hogy nem vesz részt az ülésen, a kormány és a kormánypártok távolmaradásával pedig határozatképtelen volt a Ház. Az ülés így a napirend előtti felszólalásokat követően véget is ért.

– Egyértelmű, hogy a devizahitelezési válságért felelős baloldali pártok egy öncélú politikai akcióhoz akarják felhasználni a devizahiteleseket – hangsúlyozta a Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében. – Fellépésük rendkívül hiteltelen, hiszen amikor az Országgyűlésben csökkenthették volna a bajba jutott családok terheit, akkor nem tették – nyomatékosította álláspontját a nagyobbik kormánypárt.

Hozzátették: a kormány sok intézkedést hozott a devizahiteles családok megsegítésére. Az ápolási díj növelésével kapcsolatban pedig már zajlanak az egyeztetések a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel. Ennek eredményeként ősszel megszülethet a kormánydöntés az emelésekről – közölték.

Szerénységet és alázatot ígértek

Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő szerint a kormányoldal a társadalommal szembeni érzéketlenségről tett tanúbizonyságot azzal, hogy nem vett részt az Országgyűlés pénteki rendkívüli ülésén. A képviselő hangsúlyozta, noha Orbán Viktor, 2010-es nyilatkozatai alapján, jól látta a devizahitel-problémát és a megoldás lehetőségét, az elmúlt nyolc esztendő kormányzati lépései csak arra voltak alkalmasak, hogy a nem érintett társadalmi csoportokkal elhitesse: megoldották a problémát.

Szabó Tímea (Párbeszéd) kifogásolta, hogy miközben a kormánypártok a keresztény értékek megvédéséről beszélnek, a devizahitelek miatt sorra lakoltatnak ki kisgyermekes családokat, rokkantakat és idős embereket. – A 2010-es Fidesz győzelem után Orbán Viktor azt mondta, hogy számukra a szerénység és az alázat lesz a legfontosabb, de jelenlegi kabinetje két tagjának havi egymillióról ötmillióra emelik a fizetését – emelte ki Szabó Tímea.

Közölte, reméli, hogy a miniszterek fizetéséhez hasonlóan az otthoni ápolási díjat is ötszörösére emelik majd.

Csárdi Antal, az LMP képviselője azt mondta: a kormány és a kormánypártok megjelenése az ülésen az elegancia és a tisztelet jele lett volna az otthonápolást végzők és devizahitelesek iránt, azonban most jól látható, hogy ezek a társadalmi csoportok láthatatlanok a kormányzat számára. Hangsúlyozta: az ellenzék javaslatai jelentősen emelnék az otthonápolási díjat, valamint megállítanák a kilakoltatásokat.

120 ezer családot fenyeget a kilakoltatás

Arató Gergely, a DK képviselője arról beszélt, hogy a kormány havi 30 ezer, kivételes esetben 58 ezer forinttal díjazza a családtagjukat ápoló embereket, ami annyi pénz, amit Mészáros Lőrinc 12 másodperc alatt keres meg. A devizahitellel kapcsolatban rámutatott,  eddig 50 ezer ember veszítette el a lakását, és most is 120 ezer családot fenyeget közvetlenül a kilakoltatás.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője elmondta, számítottak arra, hogy a kormánypárti képviselők nem jönnek el a rendkívüli ülésre, azt azonban cinikusnak és felháborítónak tartják, hogy a kormány sem képviseltette magát. Szerinte miközben a bankok kiemelkedően nyereségesek voltak idén, 110 ezer családot fenyeget kilakoltatás. – Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz a bankok oldalára állt – tette hozzá Tóth Bertalan.

Az elnöklő Latorcai János az első napirend előtti felszólalást követően jelezte, hogy a kormány nem kíván reagálni a felszólalásokra, és mivel összesen 38 képviselő volt jelent, határozatképtelenség miatt bezárta az ülést.

És hogy miről olvashat még a lapban? Itt megnézheti. Keresse a lapot az újságárusoknál, a benzinkutakon, élelmiszerboltokban, a nagyobb postákon és a Digitalstandon! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.