A Fidesz bölcsei felvették a kapcsolatot a Néppárt bölcseivel

A Fidesz bölcsei felvették a kapcsolatot a Néppárt bölcseivel

Orbán Viktor az Európai Néppárt ülése után

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet írt az Európai Néppárt által kijelölt, bölcsek tanácsának nevezett testületnek a fideszes Novák Katalin, bár túl sok újdonsággal nem szolgált. Valójában csak elküldte Herman Van Rompuy-nak azt a feljegyzést, amelyet a magyar kormány még a hazánkat számos ponton elítélő Sargentini-jelentés kapcsán fogalmazott meg.

Emlékezetes, akkoriban a Fidesz minden fórumon igyekezett megmagyarázni, hogy miért nem felelnek meg a tényeknek a jelentésben leírtak. Ennek ellenére az Európai Parlament – közte számos néppárti politikussal –, megszavazta azt, így indulhat el hazánk ellen az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás.

Novák Katalin egyúttal tájékoztatta a tárgyalódelegációt arról is, hogy „az együttműködés és a közös európai jövő érdekében” a Fidesz is felállított egy tárgyaló bizottságot. Ennek tagja még rajta kívül Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, illetve Szájer József, a Néppárt alelnöke. A fideszes politikus szerint a bizottságok felállítása lehetőséget biztosít az „elfogulatlan, tényeken és kölcsönös tiszteleten alapuló közvetlen kommunikációra, a média folyamatos befolyásolása nélkül”.

A néppárti bölcsek tanácsát azután jelölték ki, hogy két héttel ezelőtt a pártcsalád felfüggesztette a Fidesz tagságát. A célja az, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek Magyarországról, majd egy jelentést állítsanak össze a politikai helyzetről és a Fidesz tevékenységéről. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, hogy ezután a jelentés után derül ki, hogy mi lesz a Fidesz és a Néppárt kapcsolatának jövője, ám a dokumentum szinte biztosan csak a május 26-i európai parlamenti választások után készül el.