Karsai Dániel harca mindannyiunkról szól

Karsai Dániel harca mindannyiunkról szól

Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az élete végéig a kegyes halál jogáért küzdő Karsai Dániel szombati halála után sorra szólalnak meg a politikusok, a részvétnyilvánítás mellett arról beszélve, mit jelentett Karsai jogi küzdelme, amely egyelőre nem ért célt. 

A 47 évesen ALS-ben meghalt alkotmányjogászról az elsők közt a Momentum elnöke, Tompos Márton emlékezett meg, majd a Telex összeállítása szerint Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely. A reggeli órákban csak ellenzéki politikusoktól érkezett részvétnyilvánítás, a kegyes halál jogát elutasító Fidesz képviseletében nem jelent meg nyilatkozat.

A DK elnöke azt írta: „Megrendítően szépen, kitartóan küzdött a jogért, hogy, ha kell, akkor méltósággal fejezhesse be az életét, hogy dönthessen arról, hogy mikor nyitja ki azt az ajtót, hogy mikor lép át rajta, ha az ajtón inneni élet már rosszabb a halálnál. Nem engedték neki”. Gyurcsány úgy látja, „az életvégi döntés jogáról szóló vita lényege, hogy kié az élet. Tiszta álláspont kettő létezik: az életé, önmagáé, vagy valaki másé. Az első esetben az élet, mint jelenség elválik hordozójától, magától az embertől, és önálló joga van. Ez esetben nincs abortusz és nincs szabad (szabályozott) életvégi döntés. A második esetben bizonyos körülmények között az új életet a saját testében hordó anya, vagy a saját életét élő ember önmaga dönthet az élet felett. Megrázó vita ez. Fontos vita.” 

Karácsony Gergely főpolgármester azt írta, hogy mindig sokra tartotta Karsainak a demokráciáért, a jogállami értékek védelméért végzett munkáját, „ám azért a küzdelemért, amelyet ALS betegként az életvégi döntések és az emberi méltóság tiszteletben tartásáért folytatott, valósággal csodáltam”. A főpolgármester szerint Karsai Dániel „harca, ahogy minden harca, most sem elsősorban önmagáról szólt, hanem sorstársairól és minden emberről, aki hasonló helyzetbe kerülhet. Mindannyiunkról.” 

„Karsai Dániel az egyik legbátrabb ember, akit csak ismerek, életében is és halálában is a maga elé tűzött jó célért küzdött. Az életvégi döntések ügye nehéz és megosztó. Tartozunk annyival neki, hogy őszintén szembenézünk ezekkel a kérdésekkel” – írta az I. kerület most leköszönő ellenzéki polgármestere, V. Naszályi Márta. A Józsefvárost vezető Pikó András szerint Karsai „az emberi méltóságunkért küzdött olyan időben, amikor nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy minden elvehető: leginkább a méltósággal megélt és befejezett élet lehetősége. Olyan méltósággal küzdött ezért, értünk, hogy már maga a küzdelem visszaadta rengeteg ember számára a reményt, hogy egyszer tényleg lehet jobb, méltósággal megélt élete.” 

Megemlékezett a Telex összeállítása szerint a reggeli órákban Karsairól az egykori Jobbik korábbi vezetője, Jakab Péter és és az első Orbán-kormány oktatási minisztere, az MTA volt elnöke, az ellenzéki Új Világ Néppárt alapító vezetője, Pálinkás József is. Utóbbi szerint Karsai „példát mutatott, hogy az egyéni testi és lelki szenvedés hogyan fordítható az emberi méltóságról folyó erkölcsi és intellektuális párbeszéddé, értelmes, méltányos vitává. Az utolsó napokig figyelemre méltó gondolatokat fogalmazott meg. Testét a betegség legyőzte. Emléke és szellemi alkotása velünk marad.”

Címkék: ellenzék, Fidesz, Karsai