A Fidesz-szavazók álomvilágában a kormány nem szavazta meg a szankciókat

A Fidesz-szavazók álomvilágában a kormány nem szavazta meg a szankciókat

A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én (Fotó:
MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Political Capital friss közvélemény-kutatása feltárta, hogy a magyar társadalmat erősen befolyásolja a kormány kampánya, amelyben elítélik az Oroszország Ukrajna ellen elkövetett provokálatlan agressziója miatt kivetett szankciókat.

A felmérés eredményei szerint a kormány médiájából és a sok ezer óriásplakátról áradó üzenet tökéletesen átment az emberek többségének tudatába, és azt immár a saját véleményükként értelmezik. Eszerint a magyarok többsége azt hiszi, hogy a szankciók jobban sújtják az Európai Unió lakosságát, mint Oroszországot.

Hiába nem vonatkoznak a szankciók a földgázra (nem kis részben a magyar kormány ellenállása eredményeképpen), a magyarok többsége – megint csak a kormánypropaganda hatására – azt hiszi, hogy a gáz világpiaci árának emelkedéséért is a szankciók a felelősek. Azt nem igazán áll össze nekik, hogy a gáz árát az is felfelé hajtja, hogy éppen Oroszország csökkentette az Európának szánt gáz mennyiségét.

Az összes megkérdezett több mint harmada (36 százaléka), illetve a Fidesz szavazók fele „úgy tudja”, hogy a magyar kormány nem szavazta meg a szankciókat. Vagyis igaznak tartják ezt a hamis állítást. A válaszadók harmada az élelmiszerárak emelkedését is a szankcióknak tulajdonítja.