A fideszes szavazók negyede szerint is büntetni fogja a kormány az ellenzéki városokat

A fideszes szavazók negyede szerint is büntetni fogja a kormány az ellenzéki városokat

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kevesebb állami támogatással fognak rendelkezni a jövőben azok a városok, amelyek élére ellenzéki polgármestert választottak október 13-án – az IDEA Intézet friss kutatása szerint legalábbis így vélekedik a többség.

A felmérésből az derül ki, hogy a megkérdezettek 41 százaléka azzal számol, az országos ellenzék által irányított városok, ha nem is egyforma mértékben, de kevesebb állami támogatással fognak rendelkezni, mint a kormánypárti települések. További 16 százalék szerint minden ellenzéki vezetésű város forrásveszteséget fog elszenvedni.

Az ellenzéki pártpreferenciával bírók, illetve a pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok körében lényegesen magasabb a retorziótól tartók aránya. Az ellenzéki szavazók több mint héttizede, az ismeretlen preferenciájúak kétharmada összességében fél attól, hogy a kormány visszatart bizonyos állami forrásokat.

Az IDEA Intézet felmérése

A kormánypárti szavazók véleménye jóval visszafogottabb. Valamivel több, mint egynegyedük számít valamilyen mértékű „büntetésre”, ezzel szemben 18 százalékuk szerint a Fidesznek nem érdeke a források visszatartása, további egyharmaduk pedig úgy véli, hogy általában a mindenkori kormányzatnak egyformán fontos minden település.

Az IDEA Intézet kutatásnak további eredménye, hogy a kormánypártiakat leszámítva minden rétegben domináns vélemény, hogy a főváros és a kormány viszonylatában csak a főváros lesz együttműködésre törekvő fél. Egyetlen választói csoport sem bízik különösebben a kölcsönös együttműködésben, ugyanakkor a bizonytalanok 17 százaléka szerint egyik fél sem lesz konstruktív, 52 százaléka szerint csak a budapesti városvezetés fog együttműködni. A pártos szavazói gondolkodásnak megfelelően a Fidesz–KDNP-szavazói körében azok vannak a legnagyobb arányban – 34 százalék –, akik szerint csak a kormány törekszik majd az együttműködésre.

Büntet a minisztérium: a „rosszul szavazó" városok múzeumai csak az aprót, a fideszesek tízmilliókat is kaptak | Magyar Hang

Az IDEA Intézet kutatásának eredményei az összegzésük szerint nemcsak azt mutatják, hogy a büntetés és együttműködés elgondolásának vonatkozásában is a pártosság logikája érvényesül, hanem hogy a bizonytalanok tábora sem osztja a kormánypárttal kapcsolatos konstruktivitás-hiteket. A választók 2020-at illetően konfliktushelyzetekre készülnek a kormány és az országos ellenzék vezette önkormányzatok viszonyát illetően.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. november 29. – december 3. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével.