A fideszes többség megválasztotta az új ÁSZ-elnököt

A fideszes többség megválasztotta az új ÁSZ-elnököt

Windisch László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újonnan megválasztott elnöke aláírja megbízólevelét az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének választotta Windisch Lászlót az Országgyűlés hétfőn. Windisch László a megválasztását követően az Országgyűlés előtt tett esküt.

A képviselők 136 igen szavazattal, 23 ellenében szavazták meg az ÁSZ új vezetőjét, 11 szavazat érvénytelen volt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét a Fidesz-KDNP javaslatára jelölte a parlament illetékes bizottsága a posztra. Az ÁSZ elnökét az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával tizenkét évre, titkos szavazással választották meg.

A Párbeszéd közleményben jelezte, hogy nem fogadja el azt a gyakorlattá vált folyamatot, amelynek nyomán a Fidesz-kétharmad valódi egyeztetés nélkül nevez ki állami szervezetek élére Fidesz-kádereket. „Ezért a Párbeszéd nem támogatja a Fidesz-kétharmadban politikai megrendelésre dolgozó, az ellenzéket rendre súlyos és indokolatlan büntetésekkel sújtó Állami Számvevőszék új elnökének a kinevezését sem” – írták.

Fel fog értékelődni az Állami Számvevőszék szerepe a mostani, pénzügyi és gazdasági szempontból nehéz időszakban – mondta Windisch László elnökjelölti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfőn. Kiemelte: a jövőben egyre fontosabb lesz, hogy ne csak szabályosan, hanem eredményesen és hatékonyan legyenek elköltve az állami pénzek; ennek egyik biztosítéka lehet az ÁSZ. „Egy modern, professzionális állami pénzügyi-gazdasági ellenőrző és tanácsadó szervezetet szeretnék felépíteni” – fogalmazott.

Az elnökjelölt a számvevőszéken belül új kompetenciaközpontokat kíván kiépíteni, célja, hogy a szakterületek legjobbjai dolgozzanak az ÁSZ-nál, ahol „kimagasló fizetések vannak” az állami szférán belül. Felvázolta, hogy elnöksége alatt a partnerségre törekedne az ÁSZ felügyelete alá vont szektor szereplőivel.

Orosz Anna (Momentum) kérdésére, hogy az ÁSZ ezentúl is politikai célokhoz fogja-e időzíteni a jelentéseit, az elnökjelölt elmondta, hogy a hivatal egy előre elfogadott vizsgálati rend szerint végzi tevékenységét. A vezetése alatt az ÁSZ kizárólag annak érdekében fog vizsgálatot indítani, hogy a „szabályos, eredményes és hatékony pénzköltést garantálja” – mondta. Szintén a képviselő kérdésére reagálva arra is kitért, hogy a civil szervezetek vizsgálatát az ÁSZ-nak törvény írja elő. Ígértet tett arra, hogy át fogja tekinteni ezeknek a társaságoknak az ellenőrzési rendjét, illetve – megerősítette – velük is a partnerségre fog törekedni.

(MTI)