A fideszesek többsége szerint Oroszország agresszorként viselkedik

A fideszesek többsége szerint Oroszország agresszorként viselkedik

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén egy orosz légicsapásban kigyulladt épületnél Kijevben 2022. március 3-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tízből nyolc megkérdezett szerint nem jogos az, hogy az oroszok támadást indítottak Ukrajna ellen – ez derül ki a Publicus Intézet legfrissebb, már a háború kitörése után készített reprezentatív közvélemény-kutatásából. Pártszimpátiát tekintve az az eredmény, hogy az ellenzék szavazóinak 91 százaléka vélekedik így, a bizonytalanok 72, de még a fideszesek 64 százaléka sem tartja jogosnak az orosz hadműveletet.

A felmérésből kiderült az is, hogy tízből hét (70 százalék) válaszadó azzal a véleménnyel ért inkább egyet, hogy Oroszország agresszorként megtámadta Ukrajnát. Így nyilatkozott az Egységben Magyarország lista szavazóinak a 94 százaléka, 62 százaléknyi bizonytalan szavazó, továbbá a Fidesz-szavazók többsége, 56 százaléka is.

 

A kutatás alapján közel minden második (47 százalék) megkérdezett szerint az elmúlt 12 évben Orbán Viktor inkább oroszbarát külpolitikát folytatott. Így látják az ellenzéki választók, tízből négy bizonytalan és nagyjából minden ötödik Fidesz-szimpatizáns. Minden második (49 százalék) válaszadó szerint pedig a jelenlegi orosz-ukrán háború fényében a jövőben Magyarországnak inkább nyugatbarát külpolitikát kellene folytatnia. Ennek az ellenzékiek között van elsöprő támogatottsága (88 százalék) a bizonytalanoknak valamivel kevesebb mint a fele vélekedik így, míg a fideszeseknek csak 18 százaléka.