„A Fidesz–KDNP magasról tesz az emberek problémáira”

„A Fidesz–KDNP magasról tesz az emberek problémáira”

Üres kormánypárti padsorok az Országgyűlés rendkívüli ülésén február 1-jén (Fotó: Tordai Bence Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak az ellenzéki képviselők vettek részt az általuk kezdeményezett, a koronavírus-járvány és gazdasági válság miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülésnapon, sem a kormánypárti politikusok, sem pedig a kormány tagjai nem voltak jelen. Mivel az Országgyűlés így határozatképtelen volt, bő félórával a kezdés után be is fejeződött. Lényegében csak öt ellenzéki felszólalás hangzott el. – Megrohadt a fideszes narancs, ideje, hogy minél előbb kidobjuk – mondta például az MSZP elnöke.

A párbeszédes Szabó Tímea már az elején jelezte, azért hívták össze a rendkívüli ülést, hogy a kormány számot adjon a járványkezelésről, arról a „káoszról, amit az egészségügyben és a gazdaság kezelésében művelt”. – A Fidesz–KDNP távolmaradása azt jelenti, hogy a kormány magasról tesz az emberek problémáira – mondta.

Szabó Tímea arról is beszélt, hogy a gazdaságvédelemre szánt pénzek 76 százalékát – 2500 milliárd forint – „ellopta a kormány”, ezek a pénzek a Fidesz oligarcháihoz vándoroltak. Eközben a miniszterelnöknek nem volt ideje arra, hogy a rendkívüli nehéz helyzetbe került vendéglátósoknak 27 milliárdot kifizessen. – Ezek után Orbán Viktornak van képe türelmet kérni a vendéglátósoktól – mondta, hozzátéve, hogy bezzeg Mészáros Lőrinctől nem szokott türelmet kérni. – Az Orbán-kormány egy bűnbanda – fogalmazott a párbeszédes politikus, hozzáfűzve, hogy 2022-ben elkergetik az „embertelenség bandáját”.

Az LMP-s Csárdi Antal azzal kezdte, hogy Magyarország megállíthatatlanul sodródik a katasztrófa felé. A hatalom pedig eközben csak a saját haverjainak és a hozzá közelálló gazdasági érdekcsoportoknak oszt pénzt, míg a valóban rászorulóknak nem segítenek. A politikus fel is sorolt néhány példát arról, hogy mire költött a hatalom az elmúlt időszakban: sportlétesítmények fejlesztésére 43 milliárd forintot, egyházi költségvetési hozzájárulásra 15 milliárdot, Mészáros Lőrinc hoteleinek megtámogatására majdnem 18 milliárdot vagy éppen a TV2-nek juttattak 23 milliárdot.

– Senkinek ne legyen kétsége, hogy miért van ez így. Gyakorlatilag hamarosan megjelennek a nyomor vámszedői, a kivéreztetett turizmus helyére be fognak türemkedni a kormányhoz közelálló üzleti körök közpénzből finanszírozva és fel fogják vásárolni az egész ágazatot – mondta az LMP-s politikus.

A Demokratikus Koalíció részről Vadai Ágnes arról beszélt, hogy az elmúlt időszak kudarcait nézve még „fideszesként sem egyszerűen ezt arcon kihordani”. Azt leszögezte, hogy a kormány nem felelős a járvány kitöréséért, de a kormány és a miniszterelnök tehet arról, hogy a vendéglátóiparban és turizmusban dolgozók ma már csak a nyitásban reménykedhetnek, hiszen más segítséget nem kapnak. Ő is felvetette, hogy a tönkremenő helyeket majd a hatalomhoz közelállók megszerezhetik nyomott áron.

– A magyarok tették a dolgukat a járvány ideje alatt is, az egészségügyben, a szociális ágazatban dolgozók, a pedagógusok, a kereskedelemből élők, a nyugdíjasok, a családok, csak egyetlen valaki nem tette a dolgát, Orbán Viktor – mondta, bírálva, hogy nem volt érdemi válságkezelés.

Az MSZP-s Tóth Bertalan azzal kezdte, hogy tele van az ország a „Minden élet számít” plakátokkal, a Fidesz szájából azonban ez egy ordas nagy hazugság. A kormánypárt részéről ez valójában úgy hangzik: „Minden élet számít, kivéve az idősek, munkanélküliek, vendéglátósók, a szociális ágazatban dolgozók vagy éppen a fővárosban élők”. A politikus szavai szerint azért mennek ki az emberek az utcára tüntetni, mert nem tudnak megélni. Egyúttal hiányolta, hogy még mindig nincs nyilvános oltási terv. – Megrohadt a fideszes narancs, ideje, hogy minél előbb kidobjuk – mondta.

A Jobbik részéről Lukács László György is felhozta, hogy az elmúlt két évtizedben soha nem halt meg annyi magyar mint tavaly év végén. Ráadásul az okokról nem lehet tudni semmi. A kormány szerinte menekült a válaszok elől, mert takargatnivalójuk van.

A kormány már korábban jelezte, hogy nem fognak részt venni a rendkívüli ülésen. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azzal indokolta, hogy a járványkezelés jelenleg is zajlik.