A főpolgármester a szociális törvény módosításának visszavonását kéri

A főpolgármester a szociális törvény módosításának visszavonását kéri

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország legnagyobb hajléktalan embereket segítő intézménye, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) most közös állásfoglalást adtak ki, amelyben arra kérik az illetékes döntéshozókat, hogy vonják vissza az Országgyűlés elé beterjesztett szociális törvény módosítására vonatkozó javaslatot – olvasható Karácsony Gergely Facebook-oldalán.

A főpolgármester a bejegyzésben arról ír, felháborítónak tartja, hogy a kormány pont most próbálja lerázni magáról a szociális gondoskodás felelősségét, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Most, amikor az ellátórendszernek a már otthonukat elvesztett emberek téli kríziskezelésére kell felkészülnie, miközben minden intézménynek gondot okoz a rezsiszámlák megfizetése. Most, amikor a brutális áremelkedések miatt egyre több polgártársunk egzisztenciája kerül veszélybe.

Karácsony arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvénymódosítás szembe megy a Magyarország által is aláírt Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával, a jelenleg is hatályos „szociális igazgatásról és a szociális ellátásról” szóló 1993. évi III. törvénnyel, de még az Alaptörvény szellemiségének is ellentmond.

Hangsúlyozza, a kormány cinikusan az önkormányzatokra hárítja a szociális gondoskodás feladatát, miközben megvonja tőlük a forrásokat. Elsősorban azonban a bajba jutott egyént hibáztatnák a saját helyzetéért.

Végül kijelenti, az egyénre hárítani minden felelősséget egyszerűen aljasság. – Nem hagyhatjuk magukra, és nem is hibáztathatjuk azokat az embereket, akiket a család, a helyi közösség és az állam hiányos, vagy nem kielégítő működése megfoszt a sorsuk elfogadható szintű alakításától. Abban a helyzetben, amikor egyre többen szorulnak segítségre, nem időszerű válasz az állam kihátrálása – zárja bejegyzését a főpolgármester.