A főváros döntött, továbbra sem támogatja a Fudan megépítését

A főváros döntött, továbbra sem támogatja a Fudan megépítését

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina a hétfői sajtótájékoztatón (Fotó: Facebook-közvetítés)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú beszélgetést folytattak a főváros és a IX. kerület részéről Palkovics Lászlóval a Fudan Egyetem beruházásról, miután eddig a kormány nem osztotta meg a részleteket, ez most történt meg először. Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina hétfő délutáni sajtótájékoztatón beszéltek a részletekről. Első körben hallgathatták meg a kormány érveit a beruházás mellett, erről szerintük illett volna az állampolgárokat eddig is tájékoztatni.

Amit eddig gondoltak, az állításuk szerint igaz, a Diákváros területén hoznák létre kínai hitelből az egyetemet. Egy nagyon embertelen és zsúfolt megoldás lenne, ahogy a helyszínen megvalósítanák a Fudant. A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy olyan beruházás, amit a főváros nem támogat, nem lesz, jegyezte meg Karácsony. A főváros pedig a ma megismert információk alapján különösen nem támogatja ezt a projektet, ahogy a kerület sem. Karácsony kijelentette: nem tartja közérdeknek a Fudan érkezését.

A főpolgármester szerint Gulyás és Palkovics csapatai csapnak össze, de ez a téma állítása őket nem érdekli, hanem a leginkább a lakók érdekeit nézik. Bizonyos kormányzati körökben ráadásul a Diákváros helyszíne már korábban felmerülhetett a Fudan helyszíneként. Félre akarták vezetni a fővárosi és a kerületi vezetést is ez ügyben, mondta. A miniszterelnök szava számukra gránitszilárdságú, mondta a főpolgármester, vagyis csak az épül, amit a főváros akar. Így mindent meg fognak tenni azért, hogy a Diákváros megépüljön, a Fudan Egyetem viszont ne.

Mivel a veszélyhelyzet alatt nem lehet népszavazást kezdeményezni, budapesti konzultációt hirdetnek – jelentette be Baranyi Krisztina.

Népszavazást terveznek, aktivistákat az aHang is fog biztosítani ehhez. Az üggyel kapcsolatban nyilvános beszélgetéseket, vitafórumokat is terveznek. Baranyi arra kért mindenkit, menjenek segíteni, konzultáljanak a kínai egyetemről, „üzenjünk Pekingnek”.

Nagyon nehéz belátni, a magyar adófizetőknek miért érné meg ez a beruházás, a hitelkonstrukciót illetően nem volt világos álláspontja a kormánynak, jelentette ki Karácsony. Baranyi Krisztina szerint a népszavazást akár decemberben-januárban, vagy közvetlenül a választás előtt meg lehetne tartani.

A Diákváros a tervezett 26 helyett 5,5, maximum 6-7 hektáron épülne meg Baranyi szerint. Így rendkívül zsúfolt körülmények között tudnának csak létezni, ezt nem fogják támogatni.

A több mint kétórás megbeszélésről megszólalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. –A Diákváros és a Fudan Egyetem is megépül Budapesten, a projektben a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak együttműködést, valamint teljes transzparenciát ajánlott a kormányzat – mondta Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Palkovics a tárgyalást követően azt mondta, hogy a 2017-es fejlesztés szerinte négy elemből áll: egyetem- és kollégiumfejlesztésből, valamint hallgatói közösségi térből és kutatóintézményből. A miniszter szerint „itt van egyet nem értés”, ugyanis Karácsony azt kommunikálja, hogy egyetemről soha nem volt szó. Palkovics szerint azonban a projektet jóváhagyó megbeszélés prezentációjában az szerepelt, hogy egyetemvárost építenek, nem diákvárost, így szerinte nem csorbul a korábban kitalált koncepció.

Az MTI beszámolója szerint a tárca szerette volna, hogy a főpolgármester is vegyen részt a sajtótájékoztatón, de ez nem történt meg, Karácsony Gergely külön sajtótájékoztatón számolt be a fejleményekről.