A friss nyugdíjasok nem kapnak prémiumot

A friss nyugdíjasok nem kapnak prémiumot

(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az idei évben nem szerepel a nyugdíjprémiumról szóló rendeletben, hogy az jogosult arra, aki az előző évnek legalább egy napján részesült nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban, az idén nyugdíjba vonulók mégsem kapnak a prémiumból – írja az azenpenzem.hu.

Ennek magyarázata a Magyar Államkincstár szerint, hogy hiába nem tér ki az idei rendelet a kérdésre, a törvény tartalmazza azt. Azaz a friss nyugdíjasok hiába várják a prémiumot és az infláció miatt járó egyösszegű kiegészítést.

A prémium kiszámítása egyébként sem egyszerű. A törvény szerint a teljes 22 ezer forintos összeg maradéktalanul a 80 ezer forint feletti (aki több címen kap pénzt, az ebből a szempontból összeadódik) nyugdíjakra jár. Például havi 32 ezer forint összegű árvaellátás esetén az ellátás 25 százalékát, azaz 8 ezer forintot 1,1-del megszorozva 8,8 ezer forint nyugdíjprémium illeti meg a jogosultat. Fontos tudni, hogy bármekkora a nyugdíj, a prémium 22 ezer forintnál nem lehet több.

Nagy különbségek lesznek a novemberi nyugdíjkiegészítések között | Magyar Hang

Az inflációt elvben ellentételező emelés már egyszerűbb. Az idén januárban a nyugdíjasok 2,7 százalékos emelést kaptak, az első 8 hónap alapján pedig 3,4 százalékos volt a pénzromlás üteme. A januártól decemberig terjedő 12 hónapra jár 12 x 0,7 százalék különbözet (aki csak az év bizonyos részében kapott nyugdíjat, annak a szorzószám ennek megfelelő), az egyösszegű kiegészítés összege így megegyezik a novemberi ellátás 8,4 százalékával.