A gazdasági elnökhelyettest tették meg ideiglenesen az OMSZ élére

A gazdasági elnökhelyettest tették meg ideiglenesen az OMSZ élére

Cégtábla az 1870-ben alapított Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a meteorológiával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásáért felelős, az ország teljes területére kiterjedő tevékenységet folytató szerv fővárosi székházán, a II. kerület, Kitaibel Pál utcában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Meteorológiai Szolgálat gazdasági elnökhelyettesét, Hanyecz Lászlót bízta meg az elnöki jogkör gyakorlásával a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) – tudta meg az ATV Heti Napló című műsora.

A cikk szerint a megbízásról hivatalos levélben értesítették az OMSZ-t a minisztérium Hivatali Kapuján keresztül. Ez a közigazgatásban egy bevett elektronikus ügyintézési protokoll. Az OMSZ munkatársait azonban nem hívták össze, és e-mailben sem tájékoztatták őket a változásról. Hanyecz László az elnöki pozíció betöltéséig látja majd el a feladatát.

A Heti Napló információi szerint Hanyecz László idén április 1-től dolgozik az OMSZ-nál gazdasági vezetőként. Az OMSZ elnökségének tagjai közül ő volt az egyetlen, aki nem írta alá azt a levelet, amit a meteorológiai szolgálat 16 vezetője az elnök és a szakmai elnökhelyettes menesztése miatti tiltakozásul fogalmazott meg.

Ahogy újabb cikkünkben írjuk, Hanyec Lászlónak nincsen meteorológus végzettsége:

Vizsgálatok indulnak

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke felkérésére jelentés készül az Országos Meteorológiai Szolgálatot ért kritikáról – derül ki a testület szerda délutáni közleményéből. 

Az OMSZ 16 vezető beosztású dolgozója a két vezető felmentése után politikai nyomásgyakorlással vádolta az operatív törzset. Mint írták, „az operatív törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagymértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották, és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.”

Az ügy kapcsán Palkovics László miniszter interjút adott szerdán a Mandinernek. Ebben elmondta, hogy az operatív törzs tevékenységén nincs mit vizsgálni, a felmentéseket pedig nem vonja vissza. Azt mondta, hogy azt kell kivizsgálni, hogy miért nem sikerült pontosabb előrejelzést adni. Ezt az OMSZ bevonásával meg fogjuk tenni, azt gondolom, náluk elegendő független szakértő van ehhez – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy pontosan mi volt a baj a felmentett vezetőkkel, úgy válaszolt, hogy az OMSZ működésében voltak hiányosságok az elmúlt években. „Magyarország számára az egyik legnagyobb kihívás az energiafüggetlenség megteremtése, emellett vállaltuk, hogy 2050-re klímasemlegesek leszünk, amiből logikusan egy dolog következik: át kell állni a megújuló energiaforrásokra. Nap, szél, geotermikus energia – ezekkel rendelkezünk, és például a napenergia esetében ismernünk kell, hogy mikor tudjuk az energiaforrást igénybe venni” – fogalmazott. Ehhez jellemzően az OMSZ-től kapják az adatokat a napelemparkok, ezért szerinte az országos előrejelzések mellett pontosabban kellene ismerni, hogy adott helyen adott időben milyen lesz az időjárás. Emellett szerinte a légiforgalmi szolgálattal sem volt gördülékeny a szervezet együttműködése.

Az új vezetőkről azt mondta Palkovics László, hogy a meteorológiai szakma véleményének kikérésével fog döntés születni a személyükről. „Mindenkit, így az OMSZ munkatársait is szeretném megnyugtatni, hogy nem akarunk beleszólni a tevékenységükbe” – tette hozzá