A Google kiadja az adatainkat a hatóságoknak

A Google kiadja az adatainkat a hatóságoknak

A budapesti Kálvin tér (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Kiadja a helymeghatározási adatainkat a hatóságoknak a Google, hogy azok ellenőrizni tudják a kijárási korlátozások betartását – számolt be róla a BBC. Persze, a techvállalat eközben ígéri, a személyiségi jogainkat nem fogja megsérteni. Ennek ellenére a Google Maps-en és egyéb mobilalkalmazásokon keresztül monitorozzák majd, hol mennyi ember gyűlik össze, ezt pedig az Egyesült Királyságban például megyére lebontva kiadják, de 130 másik országban is vizsgálják.

Külön monitorozzák majd, mennyire zsúfoltak az egyes élelmiszerboltok, patikák, parkok, plázák, buszok és vasútállomások, összehasonlítva a kijárási korlátozások előtti időkkel.

A Google álltása szerint reméli, hogy az adatait tudják majd használni az egészségügyi válsághelyzet kezelése érdekében.

A BBC technológiai munkatársa, Rory Cellan-Jones szerint a közzétett adatok megdöbbentőek lehetnek majd az emberek számára azt illetően, a cég mennyi különféle adatot tárol róluk. A jövőben ennek tudatában az állampolgárok könnyedén próbálhatnak majd új, kevésbé forgalmasnak gondolt utakat keresni, és meglepődhetnek azon is, hogy mennyien bukkannak fel addig kevésbé forgalmas környékeken.

Az adatok szerint az Egyesült Királyságban 52 százalékkal kevesebben látogatták a parkokat, 55 százalékkal kevesebben a munkahelyeket és 46 százalékkal kevesebben az élelmiszerboltokat és patikákat, mint korábban. Franciaországban ugyanakkor a boltokat 72, a parkokat 82, a munkahelyeket pedig 56 százalékkal kevsebben.

A Google lépése egy nappal követte Vera Jourová európai értékekért és átláthatóságért felelős biztos követelését, miszerint a techcég osszon meg több olyan adatot, amit az emberekről tárol.