A gyanús eseteknél és a kontaktoknál elég tesztelni a WHO magyar irodájának vezetője szerint

A gyanús eseteknél és a kontaktoknál elég tesztelni a WHO magyar irodájának vezetője szerint

A koronavírus-fertőzésből kigyógyult Dr. Kung Jüe-feng vért ad az egyik vuhani klinikán 2020. február 18-én (Fotó: MTI/EPA/Featurechina/Cseng Jüan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel – közölte az MTI szerint a szervezet magyarországi irodavezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ledia Lazeri szerint, hogy nyomon lehessen követni és feltérképezni a terjedést, elegendő a gyanús eseteknél tesztelni. Hozzátette, az új számok azt mutatják, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet végeznek, ha szükséges. Pánikolás helyett nyugalmat kell meríteni ebből – értékelte a helyzetet.

Az irodavezető mérföldkőnek nevezte, hogy Kínából az elmúlt 24 órában nem jeleztek új megbetegedést, ez ugyanis azt mutatja, hogy ismerni a járvány megfékezésének útját.

Fiatalok is ki vannak téve a koronavírus veszélyének | Magyar Hang

Bár a köztudatban az terjedt el, hogy a koronavírus csak az idősekre veszélyes, egyre nagyobb hányadban mutatják ki a fiatalabb generáció tagjaiban is a fertőződést.

Jelenleg a járvány epicentruma Európa, de a vírus terjedésében különbségek vannak az országok között. Arra kell számítani, hogy a számok tovább nőnek majd, azt viszont nem tudni, mekkora ütemben – mondta, hozzátéve, a kelet-európai országok előnyben vannak, mert volt idő tanulni és levonni a következetetéseket az olasz esetből. Lazeri szerint az Európa-szerte látható intézkedések képesek lesznek megfékezni a vírust, és lehetővé teszik, hogy a járvány alacsonyabb esetszámmal érje el a csúcspontját.

Tesztelni, tesztelni, tesztelni

A magyar irodavezető szavai ellentmondani látszanak a WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz véleményének. – Nem harcolhatunk a vírus ellen anélkül, hogy tudnánk, hol van. Ez azt jelenti, hogy szemmel kell tartani, izolálni kell, tesztekre van szükség, és minden egyes esettel külön kell foglalkozni azért, hogy megtörjük a továbbfertőzés láncolatát – fogalmazott Gebrejeszusz Genfben a WHO-tagállamok képviselőinek találkozóján. – Tesztelni, tesztelni, tesztelni – üzente a szervezet vezetője.

A híradások és szakértők nyilatkozatai alapján a járvánnyal eddig azok az országok vették fel sikerrel a harcot, amelyek tömegével végeztek teszteket. Dél-Koreában hetente 140 ezer új tesztet állítanak elő, és országszerte végzik el a vizsgálatokat ingyenesen. Az országban bár elszabadult a vírus, ezzel a módszerrel sikerrel vették fel a harcot ellene. Az észak-olaszországi Veneto régióban fekvő Vo településen szintén így fékezték meg a járványt. Több mint 3 ezer mintavétellel minden helyi lakost szűrtek, és úgy tűnik, ezzel sikerült meggátolni a járványt, napok óta nem találtak új megbetegedést.

Orbán Viktor: Nem igaz, hogy nincs elegendő eszköz, mindenből van elegendő | Magyar Hang

Hatan vannak súlyos állapotban a koronavírus-fertőzés következtében a reggel hatos adatok szerint Magyarországon - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió reggeli műsorában. Azt is mondta, hogy hét gyógyult van. A hivatalos honlapon ekkor még csak 2 gyógyult szerepelt a 85 igazolt fertőzött mellett, pár perccel később frissült ott is a szám.

A Nature brit tudományos folyóirat egy márciusi cikkében szakemberek hangsúlyozták, minél több tesztet kell végezni, minél több mintát kell gyűjteni, nem lehet azt mondani, „várunk még egy hónapot, míg lesznek adataink” – idézte a Népszava. Tudósok egybehangzóan állították, hogy a koronavírus sokkal több embert megfertőzött, mint amennyiről tudunk, minden halálesetre mintegy 400 fertőzöttel lehet számolni. Ha számításaik helytállóak, akkor Olaszországban 723 ezer fertőzött lehetett múlt hét szerdai ismert adatok alapján.

– Még nem tesztelték? Akkor lehet, hogy rossz országban él? – teszi fel a kérdést a New York Times pénteki cikkében. Az írás szakértőkre hivatkozva állítja, a minél szélesebb körben elvégzett tesztelés állíthatja meg a vírust. A szerzők Dél-Koreát és Szingapúrt hozták fel példaként, ahol a módszernek köszönhetően az élet hamarabb visszazökkenhet a normális kerékvágásba, és nem kell olyan komoly gazdasági visszaeséssel számolni, mint az Egyesült Államokban, vagy Európában, ahol még mindig nem veszik elég komolyan a tesztelést.