A háború kitörése óta Magyarország eddig 8115 állampolgárnak segített hazajutni

A háború kitörése óta Magyarország eddig 8115 állampolgárnak segített hazajutni

Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án reggel (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ezen a héten is maximális fordulatszámon pörgött a munka annak érdekében, hogy valamennyi Magyarországra menekült külföldi állampolgár mielőbb visszajusson hazájába, a héten 3077 embernek segített Magyarország hazajutni hét országba – állította a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a legnagyobb számban most is az indiai állampolgárok utaztak Magyarországon keresztül, az elmúlt napokban 2067-en repültek el a mentesítő járatokkal. Jó hírnek nevezte, az indiaiak evakuációs akciója lezárult és összesen 5615 ember kihozatalát követően a folyamatokat felügyelő miniszter, Hardeep Szingh Puri is visszarepülhetett Újdelhibe.

Az összesített adatokat közölve a tárcavezető azt írta: az elmúlt hét napban 19 mentesítő járattal 2067 indiai, 306 nigériai, 227 kínai, 217 marokkói, 160 egyesült arab emírségekbeli, 54 egyiptomi és 46 izraeli állampolgár hagyta el Magyarországot. Szijjártó Péter kiemelte: a háború kitörése óta külügyes kollégáival eddig összesen 12 ország 8115 állampolgárának segítettek hazajutni, 48 mentesítő járattal.

Mindezeken felül a napokban egyeztettek egyiptomi partnereikkel is, miután a magyar kormány úgy döntött, hogy segítséget nyújt az Egyiptomban rekedt ukrán állampolgárok hazatéréséhez. A jelentések szerint több mint tízezer ukrán turista rekedt az észak-afrikai országban a háború kitörését követően. – Számukra Magyarország nyújt most segítséget: az engedélyezett különgépek eddig 3828 ukránt hoztak át Egyiptomból, hogy közelebb legyenek hazájukhoz – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

(MTI)