A Hajdúságból irányítják az erzsébetvárosi közbeszerzéseket

A Hajdúságból irányítják az erzsébetvárosi közbeszerzéseket

Építkezés Budapesten, a VII. kerületi Százház utcában (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Impozáns parkot álmodtak Budapest VII. kerületének önkormányzatánál a Keleti pályaudvar közelében található Százház utcába. Noha a virágágyásokat, sétautakat, játszóteret tartalmazó díszkert építésének felelőse Erzsébetváros önkormányzati cége, az Evikint Kft, a park mégis hajdúböszörményi koprodukcióban készül. A hajdúböszörményi Nyíri Dóra által vezetett Evikint parképítésre kiírt pályázatát ugyanis egy ottani cég, az Épít-Takarít 2004 Bt. nyerte 83 millió forintért. Ez a vállalat ugyanúgy a Török család tulajdonában áll, mint a Tömb 2002 Kft. Figyelemre méltó, hogy a szóban forgó – Evikint, Tömb, Épít-Takarít – cégek szakterülete nagyjából azonos: mindegyik a gondnoki munkák, a takarítás és a karbantartás nagymestere. Ugyan az Evikint tulajdonosa Erzsébetváros önkormányzata, a vállalatok mégis figyelemre méltó pontokon érnek össze.

A Török Imre és felesége tulajdonában álló Tömb a Nemzeti Együttműködés Rendszerének „csodalova”: főként Hajdú-Bihar és Békés megye fideszes önkormányzataitól és kormányzati intézményeitől elnyert állami és uniós pénzen hízik. Mint megírtuk, vetélytársai jellemzően ugyanazok a hajdúsági cégek, de nekik a Tömb mellett fű sem terem. A megbízók több esetben a Fidesszel kapcsolatba hozható Mező Barna – akinek lakótelepi lakásába bejegyezve működik a cég – volt vagy jelenlegi munkahelyei, de egy közbeszerzési tanácsadónő is gyakran tűnik fel ott, ahol a Tömb képtelen veszíteni. A vállalat tavaly összesen 4,1 milliárd forintnyi megrendelést tett zsebre, de már idén is átlépte az egymilliárd forintot az állami, önkormányzati megrendeléseik értéke.

Egy év alatt négymilliárdnyi közbeszerzést nyert a panellakásba bejelentett cég | Magyar Hang

A Százház utcai park kialakítását elnyerő Épít-Takarít Bt. ugyanennek a családnak a kezében van. A cég vezetője – mint a Tömbnek – Török Imre. Kültagja a felesége, beltagja a lányuk és Kathi Pál Péter, aki mellesleg a hajdúböszörményi önkormányzati campinget üzemeltető cégnek is ügyvezetője. Az Épít-Takarít éppoly furcsa körülmények között jutott a szóban forgó fővárosi megrendeléshez, ahogyan gyakran a „nagy testvér” Tömb teszi. Az Épít-Takarít Bt.-t is a megszokott hajdúsági cégek társaságában hívták meg a kiírásra. Rajta kívül még két debreceni cég (Universal Bau Bt. és a Dryvit Profi Kft.) tett ajánlatot, ám labdába sem rúghattak. Egyszerűen érvénytelennek nyilvánították az ajánlatukat, miután nem teljesítették a hiánypótlást; még csak nem is reagáltak rá. Érdemes megjegyezni: az állandó „rivális” Universal és a Dryvit Profi egyaránt a debreceni önkormányzat kiírásain hasít. Előbbi ügyvezetője és kültagja Molnár Miklós, a Fidesz-szimpátiáját nem titkoló vállalkozó neje trafikot működtet. Utóbbi cég tulajdonosa pedig az a Bana László, aki a dehir.hu önkormányzati hírportálnál 2018-ban az év gazdasági szereplője volt.

Mindenesetre a Török család mára alighanem jól kiismeri magát a VII. kerületben. 2011-ben a Tömb Kft. kapott megbízást önkormányzati épületek takarítására, egy évvel később pedig melléképületek felújítását (25 millió forintért) nyerték el. A közbeszerzések lefolytatója egy debreceni tanácsadó volt (nem azonos az előző cikkeinkben bemutatott hölggyel), aki ma is dolgozik az erzsébetvárosi önkormányzatnak és az Evikint Kft.-nek is.

A hajdúböszörményi befolyás a kerületben ekkorra azonban új fronton is erősödött. Erzsébetváros fideszes többségű képviselő-testülete ugyanis 2012-ben létrehozta az Evikintet, amelynek ügyvezetői székébe az akkor mindössze 19 éves hajdúböszörményi Nyíri Dórát ültették (a cégadatok között máig ottani címet szerepeltet). Hogy milyen végzettséggel és vezetői gyakorlattal szavazták meg ügyvezetővé, nem tudni. Zárt ülésen döntöttek a kinevezéséről, és úgy tudjuk, életrajzát az ülésen sem olvasták fel.

A gyermekvédelemtől is dőlnek a megrendelések a panelben működő céghez | Magyar Hang

Az Evikint azonban a cégprofil mellett más pontokon is összeér a Tömb 2002 Kft.-vel. Miután az erzsébetvárosi ellenzéki képviselők a 2014-es választás után a felügyelőbizottságon keresztül betekintést nyertek a cég működésébe, kiderült: Nyíri Dóra egy időben havonta több mint ezer kilométernyi benzinköltséget számolt el az Evikint hajdúböszörményi könyvelőjével való találkozókra. Hajdúböszörményi kutakodásunk során derült ki, hogy ez a könyvelő a Tömbnek is dolgozott (akadnak, akik szerint ma is dolgozik a cégnek). Ezen kívül az Evikint könyvvizsgálója ma is ugyanaz a debreceni cég, mint a Tömbnek. Továbbá talán csak véletlen, de megemlítjük: Nyíri Dóra édesanyjának és az Épít-Takarít Bt.-ben kültag Török Imréné édesanyjának vezetékneve megegyezik. Ám hiába kérdeztük az ügyvezetőt arról, rokonságban állnak-e, Nyíri – ahogy korábban Török Imre – nem kívánt nyilatkozni.

A bámulatos pályát futó, ma 26 éves ügyvezető azonban a jelek szerint megtalálja számításait a fővárosban. Ügyvezetőként sem veti meg a kétkezi munkát – még a virágültetésben is részt szokott venni –, és a divatszakmába is volt ideje bekapcsolódni. Ezzel együtt is figyel arra, hogy a hajdúsági cégeknek legyen megrendelése. Tavaly például a mindössze két személyes debreceni Credo Trade Kft. (olykor a Tömb „riválisa”) szállított az Evikintnek tisztító- és fertőtlenítő szereket, illetve vécépapírt 65-65 millió forintért.

Böszörményi csibészség

Törökék nem mennek csibészségért a szomszédba. A Tömb 2012-ben úgy kapta meg egy hajdúböszörményi iskola lakásotthonainak építését a Kliktől, hogy az Épít-Takarít Bt.-vel és a DH-Szerviz Kft.-vel (amely máskor konzorciumi partnere volt) „versenyzett” a megrendelésért. Ám miután a Népszabadság ezt megírta, a Klik belső vizsgálatot rendelt el. Azóta ugyan egymással nem versenyeztek, ám mint cikksorozatunkban bemutattuk, csak kicsit lettek körültekintőbbek. És bár a 148 embernek munkát adó Épít-Takarít 2017-ig meghívásos pályázaton nem indult, mára levetkőzte gátlásait. Azóta Hajdú-Bihar és Békés megyében csupa olyan intézménytől kapott megrendeléseket, ahol egyébként a Tömbnek (240 dolgozó) osztják a lapot. Szűk másfél év alatt így is összeszorgoskodott 790 millió forintnyi megrendelést.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/20. számában jelent meg, 2019. május 17-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/20. számban? Itt megnézheti!