A hálapénz kommandónak több kórházban is lesz irodája

A hálapénz kommandónak több kórházban is lesz irodája

Orvosok és ápolók védőfelszerelésben a János kórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hálapénz kommandóként emlegetett akciócsoport tagjainak, vagyis a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársainak is lesz irodájuk egyes kórházakban – tudta meg az RTL Klub Híradója.

A csatorna felidézte, hogy hálapénz elleni küzdelem másfél éve, a Magyar Orvosi Kamara új elnökének, Kincses Gyulának a megválasztásával kapott új lendületet. A kamara hamar megegyezett kormánnyal az átfogó és érdemi egészségügyi béremelésről, aminek része volt a hálapénz megszüntetése is. Az erről szóló törvény januárban életbe lépett, így ma már hálapénzt adni és kapni is bűncselekménynek számít.

A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül egy 50 fős egység dolgozik a hálapénzzel kapcsolatos bűncselekmények visszaszorításán. Márciusig a tájékoztatás volt a feladatuk, de már aktívan dolgoznak.

A Híradónak az Emberi Erőforrások Minisztériuma megerősítette, hogy az NVSZ munkatársai az egészségügyi intézményekben dolgoznak, ezért ott is helyezik el őket. A tervezés ugyanakkor még zajlik. Azt is kiemelték, hogy ez az egység nem nyomozóhatóság, vagyis nem intézkednek, a hangsúly a bűnmegelőzésen van.