A hallgatók jelentős részét sikerült megtartania a Klubrádiónak

A hallgatók jelentős részét sikerült megtartania a Klubrádiónak

Klubrádió – 92,9 MHz (Forrás: Klubrádió Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benyújtotta a Klubrádió a 92,9 MHz-es frekvenciapályázatból történt kizárása miatti keresetlevelét a Médiatanácshoz, így a bíróság fog dönteni arról, hogy jogszerű vagy jogszerűtlen volt a rádió kizárása. Többek között erről is kérdeztük Stock Richárdot, a rádiót működtető Klubrádió Zrt. vezérigazgatóját annak apropóján, hogy másfél hónapja csak a világhálón hallgatható a rádió, február 14-én ugyanis lejárt a rádió frekvenciahasználati jogosultsága, így az éterben már nem fogható.

Mint arról beszámoltunk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gazdasági és tartalmi okokkal indokolta a Klubrádió kizárását, a pályázatot pedig érvénytelenítette. Az NMHH azzal indokolta a döntését, hogy a nyilvános cégadatok alapján a Klubrádió több éven át tartó törvénysértő gazdálkodást folytatott, emiatt a cégjogi szabályok értelmében bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene. Mint írták, a hazai és európai médiaszolgáltatási pályáztatási gyakorlat elvei szerint a korlátosan rendelkezésre álló rádiós frekvencia működtetésére egy bizonytalan és törvénysértő gazdasági helyzetben lévő vállalkozás nem megfelelő. Továbbá műsortervi hibákat is találtak a Klubrádió pályázatában.

Stock Richárd érdeklődésünkre azt mondta, hogy a kizárás nem volt számukra meglepetés, mivel – ahogy fogalmazott – egyértelmű volt, hogy a hatóság nem akarja, hogy a Klubrádió frekvenciához jusson. Az indoklás annál inkább váratlan, mert ezek a vezérigazgató szerint ürügyek, amelyek – bár igazak – nem lehettek okai a kizárásnak, mivel a rádió pénzügyi helyzete és az adósságok ténye ismert – elegendő hirdető hiányában ezért él adakozásból –, ám a pályázati kiírásban ilyen kitétel nem szerepelt.

A pályázati kiírás azt tartalmazta, hogy felszámolás, csődeljárás vagy éppen végrehajtás alatt álló, adótartozással rendelkező cég nem indulhat a pályázaton, ezek egyike sem igaz a Klubrádió Zrt.-re. Vagyis a kiírásban szereplő feltételeknek maradéktalanul megfelelt a pályázatuk – magyarázta –, a Médiatanács kifogásai szerinte ezért nem állják meg a helyüket. Keresetükben többek között ezekre világítanak rá. A tartalmi kifogásuk kapcsán – miszerint például műsortervi hibák szerepelnek a pályázatban – pedig Stock Richárd azt mondta, majd a bíróság eldönti, hogy egy műsor ismétlése önálló műsorszám-e, vagy sem (a Médiatanács szerint igen, a Klubrádió szerint nem). Hozzátette, a 92,9 MHz-es frekvencián szeretnének visszatérni, bízik benne, hogy a bíróság helyt ad a keresetüknek.

A másfél hónapos online működés tapasztalatairól szólva elmondta: nem elvárás, csak remény volt, hogy a hallgatók a Klubrádióval tartanak az online térben is. Ez a reményük teljesült. A hallgatók többsége megmaradt, az interakció sem lett kevesebb. Mint mondta, nagyságrendileg ugyanannyian hallgatják most is az interneten műsorukat összességében, mint amikor sugározták az adást. Bár nyilvánvalóan vannak, akiket elveszítettek, mert nincs internetelőfizetésük vagy eszközük, de sok vidéki hallgató is csatlakozott az online kampányuk eredményeként. Hozzátette, pontosan ugyanazt a műsorszerkezetet készítik, mint korábban, és ez nem is fog változni, mert ennek a működtetéséhez szükséges forrás rendelkezésre áll.

Stock Richárd kiemelte azt is, hogy a Klubrádió túlélő gyakorlatának nevezetett gyűjtés sem volt még soha ilyen sikeres, mint a mostani, eddig 123 millió forintot adakoztak a hallgatók. A gyűjtés még a jövő héten is folytatódik – tette hozzá.

Arról, hogy a rádió várhatóan a Benczúr utcai szakszervezetek székházába költözik, a Hvg.hu írt először. Ezzel kapcsolatban Stock Richárd elmondta, a bérleti szerződést már aláírták, és elkezdődött az új stúdió tervezése. Hozzátette, a költözés oka, hogy az épület tulajdonosával kötött szerződés tavaly áprilisban járt le. Ezt úgy hosszabbították meg, hogy az analóg sugárzás után fél éven belül el kell költöznie a szerkesztőségnek. „Az új stúdió kialakítását is a közösségi gyűjtésből kívánják fedezni” – mondta.