A hatóságok is vizsgálják a BME gólyatáborában történt megbetegedéseket

A hatóságok is vizsgálják a BME gólyatáborában történt megbetegedéseket

(Forrás: BME.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az illetékes hatóságok vizsgálódnak a balatonlellei gólyatáborban történt megbetegedések ügyében – közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szombaton az MTI-vel.

Felidézték, hogy az egyetem természettudományi karának kedden kezdődött Balatonlellén a gólyatábor, másnap éjjel azonban a résztvevők több mint felénél hasmenéses tünetek jelentkeztek. A táborban az egészségügyi szakszemélyzet a kezdetektől folyamatosan, napi 24 órában jelen volt, és a problémák jelentkezésekor az Országos Mentőszolgálat és a helyi körzeti orvos bevonásával kezelték a helyzetet. Két szervezőt a siófoki kórházba szállítottak, de folyadékpótlást követően néhány órán belül ők is elhagyhatták az intézményt. – A tábort nem kellett feloszlatni, a csütörtök délelőtti félnapos pihenő után a programok folytatódtak, és a tábor az eredetileg tervezett időben, pénteken ért véget, melyet követően a résztvevők rendben hazautaztak – közölte az egyetem.

Csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal ételfertőzés gyanújával vizsgálatot végzett a helyszínen, amelynek végeredménye még nem ismert. A tábor étkeztetését egyébként egy külső beszállító biztosította, amelyet a hatóságok szintén vizsgálnak, de ennek eredménye az egyetem számára egyelőre nem ismert.

Az RTL korábban arról számolt be, hogy a Marcali Járási Hivatal népegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei megkezdték az eset kivizsgálását és megállapították, hogy a konyha üzemeltetője alapvető higiénés szabályokat szegett meg, így működését azonnali hatállyal felfüggesztették.