A hatóságokhoz fordul az újságírószövetség, ha a Hír Tv-t is közpénzből akarják működtetni

A hatóságokhoz fordul az újságírószövetség, ha a Hír Tv-t is közpénzből akarják működtetni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar és az európai hatóságokhoz fordulhat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) azután, hogy a Hír Tv-t színpadias gesztusok kíséretében el(vagy vissza)foglalta a Fidesz-közeli tulajdonosi kör.

„Nem vitatjuk el a médiatulajdonosok azon jogát, hogy szabadon dönthetik el, kikkel kívánnak dolgozni. Ugyanakkor az állampolgárok tájékozódási alapjogát súlyosan sértő gyakorlatnak tartjuk, hogy a kormányzat közvetlenül benyomul a szerkesztőségekbe, az Orbán-kormányhoz való lojalitást szabva az alkalmazás feltételéül” – írják.

Szamizdat Szabadfogás

Szamizdat SZABADFOGÁS a Magyar Hang oldalán! A kormányzat által elfoglalt Hír Tv-ből kitiltott műsort élőben közvetítettük szerdán a Facebook-oldalunkon! Ez pedig a jó hangminőségű, többkamerás Youtube-videó. Nézzék meg akkor is, ha élőben látták! Konok Péter, Wahorn András, Dévényi István, Gulyás Balázs, Egri Viktor. Kövessenek minket, vigyék hírünket!

Kitérnek arra a problémára is, hogy a kormány működése torzítja a médiapiaci viszonyokat. Igaz, a jelenség korántsem a Hír Tv-vel kezdődött. Már 2010 előtt is fennállt, de 2010 óta a korábban példátlan politikai előrenyomulás és a hagyományos médiumok világszerte tapasztalható népszerűségvesztése még nyilvánvalóbbá tette ezt a jelenséget. Magyarországon állami hirdetések nélkül ma alig lehetséges rentábilissá tenni egy nyomtatott politikai napilap megjelentetését, és a hetilapoknak is fejfájást okoznak a növekvő költségek és a csökkenő olvasószám.

Erősen kérdéses, lehet-e versenyről beszélni a magyar médiapiacon, amelyet jelentős részben – állami hirdetések formájában – a kormányzat finanszíroz

Az, hogy mennyi hirdetési felületet vásárolt a kormányzat és milyen médiumokban, jórészt nyilvános adat. A Mérték Médiaelemző és az Átlátszó közös projektként rendszeresen frissülő grafikonokat is közzétesz. A kormányhoz közel álló sajtótermékek olvasottságuktól függetlenül olyan mennyiségben kaphatnak hirdetéseket (vagyis gyakorlatilag anyagi támogatást), hogy azok akár hirdetési bevételeiknek több mint 80 százalékát is kitehetik.

Ilyen értelemben erősen kérdéses, lehet-e egyáltalán versenyről beszélni a magyar sajtópiacon. Az MSZP múlt héten népszavazási kezdeményezéseket nyújtott be, hogy az állami hirdetéseket igazságosan – az olvasottság, a nézettség és a hallgatottság arányában – osszák el.

A MÚOSZ közleményében azt írja: ha a Fidesz-közelbe húzódott Hír Tv finanszírozását a már sok helyütt látott modell szerint állami hirdetésekkel oldja meg a kormány, az újságíró-szövetség a magyar és az európai hatóságoknál is feljelentést fog tenni tiltott állami támogatás miatt.

„Semmilyen törvény nem biztosít  jogot a kormányzatnak arra, hogy állami forrásokból, azaz közpénzből egyoldalú versenyelőnyt biztosítson a vele szimpatizáló médiumoknak.”

– írta a Hír Tv-vel történtekre reagálva a MÚOSZ.

Csütörtökön a Jobbik és az MSZP is tartott sajtótájékoztatót az ügyben – erről az MTI számolt be. A Jobbik úgy értékeli a Hír Tv-vel történteket, hogy most épül ki a fideszes véleményterror, Orbán Viktor miniszterelnök pedig bolsevik hagyományt képvisel, amikor az alternatív gondolkodás megsemmisítésére törekszik.

Hegedűs Lorántné, az ellenzéki párt alelnöke értékelése szerint azért történt mindez, mert Magyarország gazdasági válság küszöbén áll, ezért az Orbán-kormánynak igazán fontos most, hogy mindenfajta ellenvéleményt kiirtson a közéletből. Szerinte nincs válasz alapvető gazdasági, társadalmi problémákra, a nemzeti sorskérdésekre. Ha igaza lenne a Fidesznek bármiben is, akkor ütköztetné véleményét másokéval – magyarázta.

Az MSZP példátlannak tartja, ami ma Magyarországon a médiában történik, megszűnőben van a sajtószabadság – mondta Őrsi Gergely, az ellenzéki párt fővárosi alelnöke. Hozzátette, a Fidesznek az a kifejezés, hogy a sajtó szabad, azt jelenti: a Fidesz-közeli oligarcháknak – Habony Árpádnak, Mészáros Lőrincnek és Nyerges Zsoltnak – szabad médiát vásárolni, majd azt utána a Fidesznek szabad állami hirdetésekkel működtetni, nem egy esetben veszteségesen. Őrsi Gergely értékelésében a Hír Tv-vel történtek bizonyítják a múlt héten benyújtott népszavazási kezdeményezésük létjogosultságát.

A politikus szerint nem normális, hogy a fideszesek azt mondták a csatornával történtekről, hogy elégtételt éreznek, és elismerték azt is, hogy az ő tévéjük volt, amit elvettek tőlük.

A Momentum Mozgalom szerda este a Szabadság téren tüntetett.

Arról, hogy mi történt szerdán a Hír Tv-ben, itt olvashat. A Szamizdat Szabadfogást pedig itt nézheti meg.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.