A hazai korrupció mértéke már a magyar-német gazdasági együttműködést veszélyezteti

A hazai korrupció mértéke már a magyar-német gazdasági együttműködést veszélyezteti

Orbán Viktor miniszterelnök emblémát ragaszt fel egy készülő autóra a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veszélyben a közös német-magyar gazdasági sikertörténet - jelentette ki a német gazdaság kelet-európai piacokon tevékenykedő szereplőit összefogó érdekképviselet (Ost-Auschuss der Deutschen Wirtschaft) vezetője hétfőn Berlinben egy német-magyar gazdasági fórumon, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök látogatása alkalmából rendeztek.

Philipp Haussmann a kormányfő részvételével tartott fórumon hangsúlyozta, hogy aggodalmat okoznak azok a nehézségek, amelyekkel a Magyarországon tevékenykedő német cégek egyes, a kormány által stratégiainak minősített szektorokban szembesülnek. Ilyen szektor a távközlés, az építőanyag-termelés, a hulladékfeldolgozás, a banki és a biztosítási szolgáltatások, és újabban a kiskereskedelem is.

Ezekben a szektorokban a kormány azt akarja elérni, hogy „nemzeti bajnokok” – a piacukon a legerősebbnek számító, magyar tulajdonú cégek – fejlődjenek ki, ami legitim törekvés. Ugyanakkor az érintett német vállalkozások körében egyre többeknél érlelődött meg az a „megalapozott gyanú”, hogy „nem látják őket szívesen” – mondta.

Nehézségeik közé tartoznak a szektorális különadók, és úgy érzik, hogy átláthatatlanok az engedélyezési és a közbeszerzési eljárások és nincs „fair hozzáférésük az igazságszolgáltatáshoz” – tette hozzá.

Mindez elbizonytalanodáshoz vezet és veszélybe sodorja a német-magyar „közös sikertörténetet” – fejtette ki Philipp Haussmann.

(MTI)