A helyi Fidesz politikai játszótérnek tekinti Eger várát

A helyi Fidesz politikai játszótérnek tekinti Eger várát

Nyitrai Zsolt mosógépen állva ünnepli a választási győzelmet (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenőrzés nem volt elég, mára csaknem teljesen a befolyása alá vonta Eger várát Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, az általa vezetett helyi Fidesz-csoport pedig politikai játszótérnek tekinti az ország leglátogatottabb vidéki múzeumát. Ezt mutatják a vármúzeum irányítása körüli történések, amelyek betekintést engednek a kormánypárt helyi csoportjának belső konfliktusaiba is.

Az egri vár politikai kisajátításának újabb mérföldkövét az egriek számára bevezetendő ingyenes sétálójegyek jelentik, amivel az eddigi jelképes, száz forintos belépőket váltják ki. Az ingyenességet bő egy héttel az áprilisi választás előtt kezdeményezte a Nyitrai szövetségesének számító Stefán Zoltán fideszes képviselő. Őt önkormányzati biztosként tavaly novemberben ültették Berecz Mátyásnak, a Dobó István Vármúzeum igazgatójának a nyakára. A tisztséghalmozó Stefán – bizottsági elnök és tanácsnok is – azonban olyan váratlanul állt elő ötletével a fenntartó önkormányzat közgyűlésén, hogy azzal az igazgató mellett Habis László fideszes polgármestert is meglepte. A polgármester válaszában nem rejtette véka alá ellentmondásos érzéseit, és felhívta tanácsnoka figyelmét, hogy a helyiek évente tizenhat napon egyébként is ingyen látogathatják az erődítményt.

Az ügyre rálátó forrásaink szerint a választási fogásnak szánt ötlet inkább Nyitrai Zsolt képzelőerejét dicséri, akinek – fogalmazott egyikük – „politikai ámokfutását” a múzeumban és a városházán is elkerekedő szemekkel figyelik. Informátorunk úgy látja, az ingyenes sétálójegynek társadalmi haszna nincs, anyagi hátránya annál inkább; de ha már megígérték, a „hülyeséget” is végigviszik. Stefán Zoltánnak más választása nem is maradt, mivel előbb sajtótájékoztató összetrombitálásával gondoskodott a nyomásgyakorlásról, majd az áprilisi közgyűlésen előterjesztésében jelezte, már júniustól ingyenessé tenné a sétát az erődítményben. A várbiztos azonban nem bíbelődött a feltételek és a pénzügyi vonzat kidolgozásával, ezt az irat szerint a vármúzeum igazgatójára és az irodavezetőkre testálta. A polgármester ekkor ismét rápirított Stefánra. Azt mondta, olyan megoldásra van szükség, ami nem veszélyezteti az uniós pályázatuk ÁFA-visszaigénylését. Ingyen séta azonban ennek dacára is lesz: Stefán Zoltán kérdésünkre büszkén újságolta, már tudják, hogyan valósítják az elképzelést. Arra a felvetésünkre, hogy az ő vagy Nyitrai Zsolt fejéből pattant ki az ötlet, úgy fogalmazott, „a képviselő úrnál is megvolt gondolati síkon”.

Stefán Zoltán és a polgármester vitája azért is figyelemre méltó, mert az önkormányzati biztos formailag Habis László kezdeményezésére került a várba, a döntéssel pedig lényegében gyámság alá vették Berecz Mátyást. A politikai delegált Stefán nemcsak előzetes véleményezési jogot kapott, hanem az intézmény gazdálkodását, működését és a fejlesztéseket is ellenőriznie kell. Az intézményt előbb megbízottként vezető, majd a tisztségét 2014-től pályázat után elnyert Berecz Mátyásban azonban aligha Habis László bizalma ingott meg. Sokkal inkább a polgármestertől mind távolabb kerülő Nyitrai Zsolt kegyeiből esett ki, miután 2017 elején utóbbival szemben ellenvéleményt fogalmazott meg egy parlamenti interpellációt követően. Nyitrai szerepkörét jócskán túllépve ugyanis azt mondta, országos gyűjtőkörűvé válhat a vármúzeum. Berecz szerint viszont nem a gyűjtőkör-váltás a legfontosabb cél. Az igazgató közleményben mutatott rá: a múzeum besorolásának megváltoztatásához szükséges szakmai, személyi és infrastrukturális feltételek nem adottak, ehhez az intézmény működésén és költségvetésén is változtatni kellene. Ezt a döntést szerinte megfontoltan kell meghozni, mert annak komoly pénzügyi és szakmai buktatói lehetnek.

A jó szakember hírében álló Berecz Mátyás azonban nem csak ezért szúrja Nyitrai Zsolt szemét – akinél Orbán Viktor szerint egy mosógépet is könnyebb eladni. A jogász végzettségű országgyűlési képviselő maga is műgyűjtő – vagyonnyilatkozata szerint Bethlen István és Széll Kálmán miniszterelnökök levelei is a tulajdonában vannak –, a vár pedig annyira szívügye, hogy kiállításokról, attrakciókról maga is örömmel gondoskodik. Nyitrai – értesüléseink szerint – a várban jelenleg is látható repüléstörténeti gyűjteményt mindenképpen szeretné a múzeumban tudni. Úgy tudjuk, az igazgató a vásárlásra viszont nemet mondott, és nem csak azért, mert egy középkori vár tematikájába nehezen illeszkedik egy ilyen gyűjtemény. Szakemberek szerint ugyanis az is kétséges, ér-e több tízmillió forintot a kollekció. Talán csak furcsa egybeesés – ami Nyitrai rajongását is magyarázhatja –, hogy a politikus gyűjteményének része Rákosi Béla, a Magyar Királyi Honvéd Légierő parancsnokának dísztőre is. Különben Egerben nem titkolják, hogy más anyagok is Nyitrainak köszönhetően érkeztek a múzeumba. Tavaly szeptemberben Habis László – akit az „újhullámos fideszesek” régimódi konzervatívnak tartanak – tudatta a közösségi oldalán, hogy a Szépművészeti, az Iparművészeti és a Magyar Nemzeti Múzeum egy-egy gyűjteményét is a képviselő kezdeményezésére állították ki.

Nyitrai Zsolt ügybuzgalma azonban nem feltétlenül tanúskodik hozzáértésről. Tavaly augusztusban a veszélyre figyelmeztető vélemények dacára ragaszkodott Mónus József távlövő íjász bemutatójához, aki a várból célozta meg a lezárt Dobó téren felállított célpontját. Az önmarketingben is kivételes képességgel megáldott Nyitrai akkor a Népszavának azt mondta: annak kell örülni, hogy a kezdeményezésére nemrég nemzeti emlékhellyé nyilvánított egri várból lő távolra, növelve ezzel a város vonzerejét.

Egyébként lehet, hogy a Nyitrai emberének számító Stefán Zoltán tovább marad a múzeumban, mint Berecz Mátyás. Az igazgató megbízatása ugyanis az év végén lejár, és miután forrásaink szerint nem boldogul Nyitraival, kétséges, újrapályázik-e. Lapunk kereste Berecz Mátyást, de nem akart nyilatkozni, és lapzártánkig Nyitrai Zsolt sem válaszolt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2. számában jelent meg, 2018. május 25-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Ha teheti, kérjük segítse a független sajtót, fizessen elő a Magyar Hangra, vagy támogasson minket közösségi finanszírozási kampányunkon keresztül! Megvitatná az olvasottakat? Várjuk Facebook-oldalunkon.