„A helyzet tarthatatlan” – Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak

„A helyzet tarthatatlan” – Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak

Karácsony Gergely (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mi indokolja, hogy a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat több mint 38-szoros profittal, igen jól olvastad, 38-szorossal adja el az önkormányzatoknak? – tette fel a kérdést közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester kedden. Vagyis míg egy kWh-t 12 forintért termel meg az erőmű, addig azt 462 forintos áron (!) adja el.

Kifejtette: Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás – el lehessen látni országosan. – Nem csupán Budapesten, hanem az egész országban – hangsúlyozta.

Szerinte ma Magyarországon egy közösségi beruházásként megépült erőmű áramtermelésén egy állami tulajdonú cég „a közösség kárára nyerészkedik”. – A jelenlegi kalkulációk mellett ez egész konkrétan azt jelenti, hogy a budapesti közösségi közlekedés villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét. Magyarul nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla – részletezte. 

Szerinte így a „helyzet tarthatatlan”, épp ezért levelet írt. Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ugyanakkor szerinte a legjobb lenne személyesen megbeszélni a kérdést, például a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcson. – Azt kéne végre minden döntéshozónak felfogni, hogy mindegy milyen színű rajtunk a kabát, egy hajóban evezünk. És ha az önkormányzatok elsüllyednek, akkor az egész ország el fog – tette hozzá.