A Hetek lett a kínai propaganda hazai szócsöve

A Hetek lett a kínai propaganda hazai szócsöve

A Hetek cikke Kínáról (Forrás: Hetek.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fura egy helyzet: a keresztény Hit Gyülekezetének kiadványa, a Hetek.hu lett a Biblia- és keresztényellenes Kína állami hírügynökségének, a China Media Groupnak a fő magyar nyelvű csatornája. Idén nem kevesebb, mint huszonnégy (!) fizetett cikket jelentetett meg az állampárt ellenőrzése alatt álló ügynökség a Hetek honlapján – márciusban eddig már hatot.

Ezek között vannak egyszerű PR-cikkek (Cseresznyevirág-túrát szervez a Wuhan Egyetem a járvány ellen harcoló egészségügyi dolgozóknak), kommunista időket megidéző termelési riportok (Egy kínai mozdonyvezető tavalyi éve, vagy a Hszi Csin-Ping megvizsgálta, hogyan halad a szegénység felszámolása Kína déli részén című, netán a Hszi Csing-Ping megtekintette a téli olimpia helyszíneit anyag), de színtiszta politikai propaganda is. Utóbbira példa Az Egyesült Államoknak felelősséget kell vállalnia a rasszizmusért írás, amely azért is különösen érdekes, mert a Hetek alapító-főszerkesztője, Németh Sándor a rendszeresen „kínai vírusozó” Donald Trump nagy támogatója, pózolt a volt amerikai elnök 2020-as kampánysapkájában is.

A főszerkesztő Németh másik lapjában, az Új Exodus teológiai folyóiratban rendszeresen jelentek meg a pekingi hatóságokat bíráló cikkek, többek közt arról, hogy 1971 óta összesen 336 millió abortusz történt a kínai kormány politikája miatt A Hetek honlapján a kínai propaganda (X) jelzéssel, fizetett hirdetésként jelenik meg, de az írások formájukban hasonlítanak a rendes cikkekre és a honlap keresője is könnyen megtalálja őket. Tavaly az év utolsó napján a honlap olvasóit  „Elvtársaink, Barátaink, Hölgyeim és Uraim!” megszólítással köszöntötte a Kínai Kommunista Párt elnöke, majd az újévi beszéd nyitányaként arról értekezett: „2020 rendkívül abnormális év volt. Az új típusú koronavírus tüdőgyulladás-járvány váratlan kitörése óta a »nép az elsődleges, az élet a prioritás« eszmével adunk interpretációt az emberközi nagy szeretetről, »egységes erőfeszítéssel és kitartó akaraterővel« fogalmaztunk járványkezelési eposzt.”

Január nyolcadikán már arról is értesülhettek az oldal hűséges követői, hogy „Kína nagyszámú lakossága és rapid gazdasági növekedése számos kihívást támaszt az ország elé. Ezek feladatok formájában megjelennek az ötéves tervben is, világosan jelezve, hogy a kínai vezetés tisztában van ezekkel a problémákkal és szándékában áll azokat kezelni.” A két PR-cikk megjelenése között, január negyedikén a gyülekezet másik médiumában, a Hit Rádió honlapján egy írás jelent meg arról, hogy Kínában bebörtönöztek egy keresztény újságírót.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.