A héten megérkezhet hozzánk az eredeti omikron ellen kifejlesztett vakcina

A héten megérkezhet hozzánk az eredeti omikron ellen kifejlesztett vakcina

Az első egészségügyi dolgozó beoltása a Pfizer/Biontech Magyarországra érkezett vakcinájával Budapesten, 2020. december 26-án (Fotó: Kásler Miklós Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava Takács Pétertől, az egészségügyért felelős államtitkártól származó információi szerint hamarosan megérkezik Magyarországra az Európai Gyógyszerügynökség által nemrég jóvá hagyott új covidvakcina, amelyet az eredeti (BA.1) omikron variáns ellen fejlesztettek ki.

Bár a BA.1 már nem is létezik, mert kiszorították utódai, a BA.4 és 5, de a tesztek szerint még ez az oltás is jobban véd a jelenlegi SARS-CoV-2 vírus ellen, mint a több mint két évvel ezelőtti vuhani törzs ellen kifejlesztett oltás.

A BA.4 és 5 ellen is kifejlesztették már az oltóanyagot, ennek jóváhagyása a következő időszakban várható. A BA.1 elleni oltóanyag alapimmunizálásra alkalmatlan, mert kevesebb hatóanyag van benne. Ezért csak ismétlőoltásként használható. Aki eddig még nem volt beoltva, annak továbbra is az eredetit adják. 

Az államtitkár szerint az új oltást a már négyszer oltottak is megkaphatják, tehát de facto engedélyezték az ötödik oltást. A vakcinák beadása már a jövő héten megindulhat az oltópontokon. Ennek rendszere még nem egyértelmű, de a szokásoknak megfelelően, először valószínűleg a kiemelt kockázatú csoportok kaphatják meg. Az első szállítmányok még csak néhány százezres tételt jelentenek, a nagyobb szállítmányra talán 2023-ig is várni kell.