A héten tárgyal a kormány az iparűzési adó kompenzációjáról az önkormányzatokkal

A héten tárgyal a kormány az iparűzési adó kompenzációjáról az önkormányzatokkal

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A következő napokban két fontos ügyben, az iparűzési adó elvonásának kompenzációjáról és az oltási programról is egyeztetnek az önkormányzatok a kormánnyal – az MTI beszámolója szerint erről beszélt Karácsony Gergely egy online tájékoztatón. A Hvg.hu tudósítása alapján szerdán és pénteken lesznek a tárgyalások, mégpedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

A főpolgármester fontos lépésként értékelte, hogy miniszteri szinten sikerült egyeztetést szervezni. – Az első sikert már elértük, hogy tárgyalóasztalhoz sikerül ülni a kormánnyal, a második csatát remélem, hogy sikerül megnyerni, és eredményesek lesznek a tárgyalások – mondta.

Az is elhangzott, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége teljes kompenzációt kér a kormánytól az iparűzési adó kiesése miatt. Gémesi György gödöllői polgármester, a szövetsége elnöke úgy fogalmazott: „Adják vissza azt a pénz, amivel mi eddig gazdálkodtunk, hogy a településeink lakói biztonságban és komfortérzéssel tudják a mindennapjaikat élni!”.

A kormány a koronavírus-járványra hivatkozva múlt karácsony előtt döntött arról, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak az iparűzési adó mindössze felét kell befizetniük ebben az évben. Az így kieső összegeket a 25 ezer fő alatti településeknek automatikusan megtérítik, az annál nagyobb városokkal pedig tárgyalást ígértek. Eddig ennek kapcsán érdemi előrelépés nem történt.

– Hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését – így reagált akkor Karácsony Gergely. Azóta pedig azt kérik a budapesti vállalkozásoktól, hogy aki teheti, akit nem terhel komolyabban ez az adónem, akit nem sodort nagy bajba a gazdasági válság, akinek a vállalkozását nem veszélyezteti az iparűzési adó befizetése, az továbbra is támogassa ezzel a befizetéssel az önkormányzatokat.